Smakosze.pl Przepisy Wachowicz pokazała, jak robi ziemniaki pieczone w boczku. Smak pospolitego warzywa zachwyca
Canva / alisafarov; Instagram / @ewawachowicz

Wachowicz pokazała, jak robi ziemniaki pieczone w boczku. Smak pospolitego warzywa zachwyca

7 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ziemniaki nie muszą być wcale nudne i monotonne. Prezentujemy pyszny i prosty przepis na ziemniaki pieczone według Ewy Wachowicz. Ziemniaczane bulwy owinięte w aromatyczny boczek nabierają doskonałego smaku, niepowtarzalnego aromatu i eleganckiego wyglądu. Będą idealne na kolację lub jako dodatek do obiadu.

Ewa Wachowicz wie dobrze, jak przygotować kuszące danie. Ziemniaki pieczone w boczku to idealna propozycja, zarówno jako dodatek do obiadu, jak i wieczorna przekąska, podana np. z sosem czosnkowym. Na samą myśl burczy już w brzuchu.

Przepis na wyśmienite ziemniaki pieczone

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków

  • 200 g boczku wędzonego w plasterkach

  • sól

  • 1 łyżka majeranku

Sos czosnkowy:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • sól

Pyszne ziemniaki pieczone w boczku

Warzywa na pieczone ziemniaki ugotuj w mundurkach . Wystudź i obierz ze skórki. Większe ziemniaki możesz pokroić w ćwiartki. Każdego ziemniaka oprósz solą oraz natrzyj majerankiem roztartym w dłoniach . Doprawione bulwy pozawijaj osobno w plastry boczku.

Ziemniaki rozłóż równomiernie w naczyniu żaroodpornym . Razem z ziemniakami włóż też główkę czosnku . Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st . C i piecz ziemniaki ok. 30 minut .

Przygotuj sos do ziemniaków pieczonych w boczku . W miseczce wymieszaj jogurt, majonez oraz przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku . Sos dopraw do smaku solą i dodaj garść posiekanej natki pietruszki . Gotowe ziemniaki pieczone podawaj z przygotowanym sosem, a także z upieczonymi wcześniej ząbkami czosnku. W piekarniku przyrządzisz wspaniałe ziemniaki maślane . Szwedzki sposób na pieczone kartofle zachwyca nie tylko smakiem .

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy