Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi ciasto z pietruszki. Absolutny hit, takiego nie dostaniesz w cukierniach
canva/Elisabeth Coelfen; IG/ewawachowicz

Wachowicz robi ciasto z pietruszki. Absolutny hit, takiego nie dostaniesz w cukierniach

25 lipca 2022

Ciasto pietruszkowe jest nietypowym wypiekiem, którego warto spróbować. Z recepturą Ewy Wachowicz zrobicie je szybko i sprawnie, a oryginalny smak na długo zapadnie wam w pamięć. Spróbujecie koniecznie — takiego ciasta nie znajdziecie w żadnej cukierni.

Ciasta wypiekane z dodatkiem warzywnych purée są delikatne i charakteryzują się unikalnym smakiem. Propozycja Miss Polski nie jest wyjątkiem. Dodatek pietruszki i imbiru nadaje deserowi niezwykłego smaku i sprawia, że po upieczeniu jest ono niezwykle wilgotne. Skusicie się?

Przepis na pyszne ciasto pietruszkowe według Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 3 jaja

  • 300 g pietruszki

  • 300 g mąki pszennej

  • 250 g cukru

  • 200 ml oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżka świeżo startego imbiru

  • skórka z cytryny

  • płatki kukurydziane do wysypania foremki

Składniki na krem:

  • 300 g serka śmietankowego

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić obłędne ciasto pietruszkowe? Ewa Wachowicz zdradza sekret smakowitego wypieku

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Pietruszkę myjemy, obieramy ją ze skórki. Ścieramy ją na tarce o niewielkich oczkach. Podobnie postępujemy z imbirem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.

Do dużej miski wbijamy jaja. Dodajemy cukier i starannie ucieramy — najlepiej przy pomocy miksera. Następnie, nie przerywając miksowania, wlewamy olej. Na koniec zmniejszamy obroty i wsypujemy przesianą przez sito mąkę oraz sodę.

Do powstałej jednolitej masy dodajemy pietruszkę wraz z imbirem. Mieszamy, po czym przenosimy do natłuszczonej i obsypanej rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi keksówki. Pieczemy przez godzinę. Wystudzone ciasto pokrywamy kremem.

Przygotowanie kremu do ciasta pietruszkowego

Serek przenosimy do miski. Wsypujemy cukier puder i wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Starannie ucieramy do czasu, aż powstanie jednolita masa. Krem wykładamy na ciasto pietruszkowe. Całość posypujemy skórką z cytryny. Smacznego.

Po przepisy na inne smakowite ciasta zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować aromatycznego cytrynowca . Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na lekkie niczym chmurka ciasto marchewkowe .

Ciasto pietruszkowe Ewy Wachowicz jest bardzo smaczne
canva/manyakotic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy