Kultowy cytrynowiec siostry Anastazji. Jedyny, oryginalny przepis
Kultowy cytrynowiec siostry Anastazji to wyśmienite ciasto na biszkopcie z kremem cytrynowym bitą śmietaną, maślanymi herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto jest wyśmienitym dodatkiem do kawy, jest słodkie i przełamane nutą cytrynową, jest przepyszne. Poznaj przepis na kultowy cytrynowiec siostry Anastazji.
Puszysty biszkopt z budyniowym kremem cytrynowym, bitą śmietaną i innymi dodatkami to wyśmienity deser dla całej rodziny. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone, dlatego po upieczeniu i przygotowaniu, wstaw je do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto między nakładaniem kolejnych warstw wkładaj również do lodówki, żeby masy trochę stężały. Górę cytrynowca wyłóż herbatnikami i polej polewą czekoladową. Biszkopt po upieczeniu zostaw piekarniku, uchyl jedynie lekko drzwi, żeby ciasto nie opadło i nie popękało. Biszkopt wyjmij z piekarnika po około 30 minutach takiego chłodzenia.
Jeśli masz ochotę na lekkie, wiosenne ciasto- tu poznasz przepis na mazurek z kremem cytrynowym i bezą, jest przepyszny.
Przepis na kultowy cytrynowiec siostry Anastazji
Składniki na biszkopt:
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
5 jajek
opakowanie cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem cytrynowy:
3 cytryny
opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła
Składniki na bitą śmietanę:
500 ml kremówki
fix do śmietany
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
paczka herbatników
polewa czekoladowa
Jak zrobić kultowy cytrynowiec siostry Anastazji?
Zrób biszkopt: białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy, żółtka. Pod koniec mieszania dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, połącz składniki łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 30 minut, do suchego patyczka, ostudź. Przygotuj krem cytrynowy: wyciśnij sok z cytryny do szklanki i uzupełnij wodą tak, żeby łącznie płynu było 600 ml, wlej do rondla, zagotuj razem z cukrem i cukrem wanilinowym.
W 200 ml zimnej wody wymieszaj budynie, żółtka, mąkę, wlej do rondla i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta, cytrynowa masa. Zrób bitą śmietanę: mocno schłodzoną kremówkę zmiksuj z fixem na sztywno, dodaj cukier i miksuj, aż składniki się połączą. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż bitą śmietanę na krem, poukładaj biszkopty, ponownie wstaw do lodówki. Przygotuj polewę i polej nią całe ciasto, wstaw do lodówki na około godzinę, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa