Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa
Ewa Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa, bo przygotowuje je z mięsa mielonego. Zawsze dodaje do masy szczyptę esencjonalnych przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego smaku. Szaszłyki wychodzą soczyste, aromatyczne i przepyszne.
Co grillujemy najczęściej? Karkówkę, kaszankę, skrzydełka. Rzadko kiedy są to szaszłyki, mimo że ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko pokroić mięso, przyprawić i nadziać na drewniane szpilki. Ewa Wachowicz posunęła się nawet dalej i proponuje przygotować szaszłyki, do których wcale nie musicie kroić mięsa.
Wachowicz robi bowiem szaszłyki z mięsa mielonego. A tajemnicą ich smaku są niezwykłe przyprawy — cynamon, kminek i ostra papryka. Po wyrobieniu mięsa masą trzeba tylko oblepić patyczki do szaszłyków i upiec.
Przepis Ewy Wachowicz na szaszłyki z grilla
Składniki:
-
60 dag mielonej wieprzowiny
-
1 cebula
-
1/2 pęczka natki pietruszki
-
1 jako
-
cynamon
-
ostra, mielona papryka
-
mielony kminek
-
sól, pieprz
-
olej
Przygotowanie szaszłyków z grilla
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na małych oczkach. Natkę pietruszki opłucz, posiekaj. Dodaj do mięsa razem z cebulą.
Do mielonego mięsa dodaj też jajko, po dużej szczypcie cynamonu, papryki, kminku, pieprzu i soli. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę. Dłonią nabieraj porcje mięsnej masy i oblepiaj nią patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
Szaszłyki posmaruj olejem, połóż na ruszcie grilla i piecz 10 minut, co jakiś czas obracając, by równomiernie się zrumieniły. Potem podnieś ruszt wyżej i podgrzewaj szaszłyki 5 minut.
Wskazówka:
Drewniane patyczki do szaszłyków przed nadzianiem na nie mięsa warto namoczyć w wodzie. Dzięki temu drewno nie zwęgli się w czasie pieczenia na grillu.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na grillowane szaszłyki z kurczakiem i cukinią , a także przepis na szaszłyki z ziemniakami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego
-
Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
-
Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę
Źródło: Ewa Wachowicz