Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego
Pomidory marynowane będą idealnym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Pełne aromatu warzywa warto przygotować właśnie teraz, gdy na straganach pełno jest świeżych, soczystych i pełnych smaku czerwonych owoców. Przepis jest niezwykle prosty — każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Prosta receptura na pomidory marynowane spodoba się każdemu amatorowi tego zdrowego warzywa. Pełna aromatu kwaśna zalewa sprawi, że czerwone owoce nieco zmiękną i nabiorą przyjemnego, pełnego charakteru smaku. Będzie pysznie.
Przepis na wyśmienite pomidory marynowane
Składniki:
2-3 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
świeże listki bazylii
Składniki na zalewę:
1,2 litra wody
1 szklanka octu jabłkowego
2 szklanki cukru
4 łyżeczki soli
Jak zrobić pomidory marynowane? Znamy prosty przepis
Pomidory starannie myjemy. Każde warzywo delikatnie nakłuwamy przy pomocy ostrego noża. Tak przygotowane układamy w czystych i wyparzonych słoikach warstwami. Czosnek obieramy i kroimy go na plasterki.
Dodajemy do pomidorów wraz z listkami bazylii. W garnku umieszczamy wodę, ocet jabłkowy, cukier oraz sól. Zagotowujemy i — cały czas podgrzewając — mieszamy, aż sypkie przyprawy się rozpuszczą.
Ostudzoną zalewą wypełniamy słoiki. Zakręcamy je starannie i odstawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu przechowujemy w spiżarce. Możemy je też zapasteryzować.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie pomidorów. W tym materiale zdradzamy jak je skutecznie ukisić. Ten natomiast zawiera wskazówki, które pomogą wam przygotować z nich pyszny przecier na zimę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakosz
Jak zrobić domowe zsiadłe mleko? Nie ma nic prostszego, zdradzamy przepis
Czy można zrobić naleśniki bez mleka? Nie ma prostszego przepisu, wychodzą idealnie za każdym razem