Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.08.2022 19:42

Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis

duszona wołowina
canva/fotek

Dziś propozycja specjalnie dla tych, którzy nie lubią codziennie gotować. Przygotujcie według naszego przepisu wołowinę duszoną z warzywami. Otrzymacie w ten sposób pyszny obiad na 3 dni. Będzie pożywny i smaczny, doskonały do odgrzewania. Podajcie go z chlebem lub ziemniakami.

Codzienne gotowanie obiadu dla mało kogo jest przyjemnością. Nie dość, że zabiera sporo czasu, to jeszcze trzeba mieć na niego pomysł. Dlatego dobre pomysły są w cenie. I właśnie taki mamy dla was dzisiaj.

Proponujemy kruchą i soczystą wołowinę duszoną z dodatkiem popularnych warzyw. Danie jest proste do przygotowania i wygląda bardzo apetycznie. Jeśli chcecie, możecie od razu dorzucić do niego pokrojone w kostkę ziemniaki lub pod koniec duszenia dodać garść zacierek. Uzyskacie w ten sposób kompletny, pyszny obiad.

Przepis na wołowinę duszoną z warzywami

Składniki:

  • 75 dag wołowiny do duszenia, np. pręga, łata

  • 2 duże cebule

  • olej

  • 1 łyżka masła

  • 3 marchewki

  • 3 strąki kolorowej papryki

  • 2 młode, średniej wielkości cukinie

  • ok. 1 l bulionu warzywnego

  • 1/2 pęczka mięty

  • oregano

  • sól, pieprz

Przygotowanie duszonej wołowiny

Wołowinę opłucz, osusz, pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebule obierz, pokrój w grubą kostkę lub w piórka.

W garnku rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć wołowinę i obsmaż ją ze wszystkich stron. Dodaj cebulę, całość przesmaż, co jakiś czas zamieszaj.

Marchewki obierz, opłucz, pokrój w grubsze talarki. Dodaj do wołowiny, przesmaż. Dodaj bulion, duś na niedużym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.

Papryki umyj, oczyść, pokrój w dużą kostkę. Cukinie umyj, pokrój w dużą kostkę. Warzywa obsmaż na patelni z olejem, dodaj do gulaszu. Wsyp trochę soli i pieprzu, duś ok. 15 minut.

Dodaj posiekaną miętę i trochę oregano, duś jeszcze 5 minut. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na wołowinę po wietnamsku, a także na ryż smażony z wołowiną.

wołowina duszona
Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie