Nietypowe funkcje obieraczki do warzyw
Warzywa dostarczają wielu potrzebnych substancji, dzięki którym ludzki organizm może normalnie funkcjonować. Większość z nas obiera je, aby podczas jedzenia nie przeszkadzały włókniste zewnętrzne części rośliny. Najczęściej wykonujemy to przy pomocy obieraczki.
Jej cienkie ostrza świetnie radzą sobie z twardą skórką, która przy konwencjonalnym obieraniu nożem odchodzi wraz z dużą częścią jadalnych partii. Co ciekawe, można wykorzystać ją na wiele innych sposobów, dzięki ukrytym funkcjom, o których większość Polaków nie słyszała.
Obieraczka nie tylko do warzyw
W kuchni każdego z nas można znaleźć wiele różnych akcesoriów, lecz jednym z najczęściej wykorzystywanych są obieraczki. Poza obieraniem warzyw i owoców, można za ich pomocą szybko sprawić, aby masło zmiękło, czy wyciąć z warzyw dekoracyjne wzorki.
Jeśli co rano masz problem z twardym masłem, ponieważ jest jeszcze zimne - użyj obieraczki, aby zeskrobać cienkie kawałki, które znacznie szybciej zmiękną. Dzięki temu możesz zrobić pyszne i sycące kanapki do pracy w kilka minut, a długie oczekiwanie wreszcie się skończy.
Jedną z największych zalet skrobaczek jest oszczędność zarówno czasu, jak i żywności. Obieraczką łatwiej i szybciej obieramy warzywa i nie ścinamy zbyt dużej ilości jadalnych części. W taki sposób mamy również więcej pieniędzy, ponieważ możemy kupować warzywa odrobinę rzadziej.
Poza obieraniem, możemy dzięki obieraczce przygotować makaron warzywny, który jest doskonałym zamiennikiem zwykłych klusek z mąki . Wystarczy wyciąć cienkie paski i ugotować je w wodzie przez 3-4 minuty. Potem należy jedynie dodać ulubiony sos, i można już się cieszyć smacznym obiadem.
Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy tajniki najlepszego kotleta schabowego. W tym tekście z kolei zdradzamy ceny jednego pączka w sklepie Magdy Gessler - cena powala na kolana.
Jak podaje serwis newsy.gotujmy.pl, za pomocą obieraczki można również zrobić wiórki czekoladowe. Wystarczy odpowiednio wcześnie schłodzić tabliczkę czekolady w lodówce, a następnie zestrugać wiórki. Można je wykorzystać do ozdobienia ciasta, tortu oraz jako dodatek do kremu.
Obieraczka jest nieocenionym narzędziem, zdolnym do mnóstwa czynności. Dzięki niej można sporządzać niecodzienne potrawy czy dekoracje. Ważne, aby obieraczka miała ostre i wytrzymałe ostrza - tylko tak można mieć pewność, że przetrwa długie lata ciągłego użytkowania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl