Smakosze.pl

Pixabay / DominikSchraudolf

Na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Smakowite kotlety schabowe należą do grona specjałów, które potrafią przyprawić o ekscytację. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszują te mięsne kąski. Warto do smażenia użyć odpowiedniego tłuszczu.

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Kotlety schabowe można przygotować na wiele sposobów. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na lubelską odsłonę tego specjału . Dziś skoncentrujemy się na kwestii smażenia. W tym procesie najistotniejszy jest dobór odpowiedniego tłuszczu.

Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ cechują się one niepowtarzalnym smakiem. Jest ona zależny od kilku czynników. Jednym z nich jest smażenie. Najlepiej sprawdzają się trzy tłuszcze.

Pyszne kotlety schabowe powinny być smażone na smalcu, maśle klarowanym lub olejach roślinnych. Właśnie te produkty sprawią, że nasze przysmaki wyjdą idealnie. Do każdego z tłuszczów powinno podchodzić się w inny sposób.

Kulinarnie eksperci potwierdzają, że w przypadku smalcu kotlety schabowe zyskują bardziej wyrazisty smak, który podkreśla walory wieprzowiny. Portal Gotujmy podkreśla, że ten tłuszcz ma wysoką temperaturę spalania. W związku z tym możemy na nim smażyć bez obawy o jego spalenie.

Kotlety schabowe pyszne jak nigdy

Nie wszyscy przepadają za smalcem. Wówczas można skorzystać w innych tłuszczy. Kotlety schabowe wychodzą fantastycznie na maśle klarowanym. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Gotujmy, osiąga on punkt dymienia dopiero przy 250 stopni Celsjusza.

Masło klarowane sprawia, że kotlety schabowe są bardziej delikatne w smaku. Możemy jednak sięgnąć po jeszcze jeden rodzaj tłuszczu. Korzysta z niego wielu smakoszy i warto wiedzieć, czym dokładnie się on cechuje.

undefined

Jeśli chcemy usmażyć kotlety schabowe, wówczas dobrze sprawdzają się oleje roślinne. Należy wybierać takie, które są tłoczone na ciepło i rafinowane. Pamiętajmy, że oliwa i produkty virgin nie nadają się do tego zadania. Oleje roślinne nadadzą naszej potrawie wyrazistych nut smakowych.

Niektóre tłuszcze nie powinny być wykorzystywane do smażenia kotletów. Mowa o produktach takich jak masło i margaryna. Warto również wiedzieć ile powinny się smażyć nasze kotlety schabowe . Przecież nikt z nas nie chce, aby były przypalone.  

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >