Kotlety schabowe i kwestia smażenia
Pixabay / DominikSchraudolf

Na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe?

Kotlety schabowe są jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Ich walory smakowe zachęcają do zajadania, nawet osoby o największych wymaganiach kulinarnych. Kotlety schabowe najlepiej smażyć na smalcu, maśle klarowanym i olejach roślinnych.

Smakowite kotlety schabowe należą do grona specjałów, które potrafią przyprawić o ekscytację. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszują te mięsne kąski. Warto do smażenia użyć odpowiedniego tłuszczu.

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Kotlety schabowe można przygotować na wiele sposobów. Już wcześniej przedstawialiśmy recepturę na lubelską odsłonę tego specjału. Dziś skoncentrujemy się na kwestii smażenia. W tym procesie najistotniejszy jest dobór odpowiedniego tłuszczu.

Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ cechują się one niepowtarzalnym smakiem. Jest ona zależny od kilku czynników. Jednym z nich jest smażenie. Najlepiej sprawdzają się trzy tłuszcze.

Pyszne kotlety schabowe powinny być smażone na smalcu, maśle klarowanym lub olejach roślinnych. Właśnie te produkty sprawią, że nasze przysmaki wyjdą idealnie. Do każdego z tłuszczów powinno podchodzić się w inny sposób.

Nietypowy dodatek do zupy pomidorowejNietypowy dodatek do zupy pomidorowejCzytaj dalej

Kulinarnie eksperci potwierdzają, że w przypadku smalcu kotlety schabowe zyskują bardziej wyrazisty smak, który podkreśla walory wieprzowiny. Portal Gotujmy podkreśla, że ten tłuszcz ma wysoką temperaturę spalania. W związku z tym możemy na nim smażyć bez obawy o jego spalenie.

Kotlety schabowe pyszne jak nigdy

Nie wszyscy przepadają za smalcem. Wówczas można skorzystać w innych tłuszczy. Kotlety schabowe wychodzą fantastycznie na maśle klarowanym. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Gotujmy, osiąga on punkt dymienia dopiero przy 250 stopni Celsjusza.

Masło klarowane sprawia, że kotlety schabowe są bardziej delikatne w smaku. Możemy jednak sięgnąć po jeszcze jeden rodzaj tłuszczu. Korzysta z niego wielu smakoszy i warto wiedzieć, czym dokładnie się on cechuje.

Jeśli chcemy usmażyć kotlety schabowe, wówczas dobrze sprawdzają się oleje roślinne. Należy wybierać takie, które są tłoczone na ciepło i rafinowane. Pamiętajmy, że oliwa i produkty virgin nie nadają się do tego zadania. Oleje roślinne nadadzą naszej potrawie wyrazistych nut smakowych.

Niektóre tłuszcze nie powinny być wykorzystywane do smażenia kotletów. Mowa o produktach takich jak masło i margaryna. Warto również wiedzieć ile powinny się smażyć nasze kotlety schabowe. Przecież nikt z nas nie chce, aby były przypalone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł