Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zdradził swój przepis na wątróbkę. Nie uwierzysz co dodaje do cebuli. Zeszkli się idealnie
Screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zdradził swój przepis na wątróbkę. Nie uwierzysz co dodaje do cebuli. Zeszkli się idealnie

12 listopada 2022

Wątróbka w cebuli jest jednym z klasyków polskiej kuchni. Tomasz Strzelczyk stawia na nietypowy sposób dodania cebulki do podrobów. Kucharz dusi charakterne warzywo na maśle z dodatkiem sody oczyszczonej, co sprawia, że staje się ono niesamowicie miękkie i osiąga piękny złocisty kolor. W tej postaci znakomicie komponuje się z podrobami.

Mało kto oprze się pysznej wątróbce w cebuli zaserwowanej z zasmażanymi buraczkami i ziemniakami z wody. Tomasz Strzelczyk, stosując prosty trik, polegający na duszeniu cebuli z sodą oczyszczoną i dodaniu jej na sam koniec do podrobów, uzyskuje znakomite efekty. Tak delikatnej i smakowitej wersji dania jeszcze nie próbowaliście.

Przepis na znakomitą wątróbkę w cebuli Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej

  • 3 średnie cebule

  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta słodkiej papryki

  • sól w ilości do smaku

  • mąka pszenna do obtaczania

  • masło klarowane

  • olej rzepakowy

Jak zrobić wątróbkę w cebuli? Tomasz Strzelczyk zdradził prosty przepis

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy ją na dobrze rozgrzane masło klarowane, solimy ją delikatnie i wsypujemy sodę oczyszczoną. Mieszamy, a następnie dusimy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

Gdy cebulka stanie się złociście żółta, przestawiamy ją na bardzo mały ogień i dalej podduszamy. W międzyczasie, na osobnej patelni rozgrzewamy porcję oleju. Smażymy na nim oczyszczoną i obtoczoną w mące wątróbkę. Ten prosty trik sprawi, że tłuszcz nie będzie pryskał podczas przyrządzania podrobów.

Po kilku minutach obracamy i zrumieniamy z drugiej strony. Dodajemy sos z patelni. Wątróbkę w cebuli doprawiamy solą i odrobiną słodkiej papryki. Podajemy z ziemniakami z wody i buraczkami zasmażanymi .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły smakowitą wątróbkę. Wypróbujcie patent na ten przysmak w sosie pomidorowym . Być może też skusi was znakomita wersja z soczystymi gruszkami .

Wątróbka w cebuli jest wyborna
canva/Studioimagen73

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy