Wątróbka z grzybami - niezawodny przepis
Wątróbka smażona z cebulką i grzybami to pyszny sposób na szybki i stosunkowo prosty obiad. Wystarczy zręcznie obrobić wątróbkę i wymoczyć ją w mleku, aby cieszyć się smacznym posiłkiem. Dodatek grzybów jeszcze bardziej podkręca smak.
Wątróbka z grzybami i cebulą jest bardzo aromatyczna i pełna smaku - w końcu wszystkie składniki same w sobie znane są z intensywnego aromatu.
Jeśli chcesz, aby wątróbka nie była gorzka po usmażeniu, przed włożeniem na patelnie, wymocz ją w mleku z cebulą. Dzięki temu mięso jest kruche, a także ma delikatny posmak cebuli.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wątróbkę z grzybami
Składniki:
-
3 cebule
-
6 kapeluszy borowików
-
500 g wątróbki cielęcej
-
sól
-
mąka
-
mleko
-
pieprz
-
olej
Zacznij od oczyszczenia wątróbki z błon i pokrojenia jej na cienkie plasterki. Następnie włóż je do miski pełnej mleka i plastrów jeden cebuli i odstaw ją na 15 minut.
Resztę cebuli pokrój w krążki i podsmaż je w garnku z grubym dnem. Odcedź wątróbki z mleka, osusz je, oprósz mąką i podsmaż razem z cebulą. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
Grzyby podsmaż na patelni, aż staną się brązowe. Przełóż je do wątróbki, podlej bulionem mięsnym i duś pod przykryciem przez 15 minut. Podawaj z ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/dbulkin, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka