Smakosze.pl Przepisy Wbij igłę w śliwki i włóż do słoików. Ten patent zasługuje na medal olimpijski
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Wbij igłę w śliwki i włóż do słoików. Ten patent zasługuje na medal olimpijski

17 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na śliwki jeszcze trwa, więc to dobry pretekst, aby poznać ten zaskakujący patent. Z nakłutych owoców umieszczonych w słoikach przygotujesz doskonały kompot. To nigdy nie było aż tak łatwe. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.

Zaskakujący sposób na śliwki

Śliwki są doceniane przez wiele gospodyń. Ich uniwersalność pozwala na przygotowanie wszelkiej maści przetworów. Od dżemów, przez powidła i soki, aż po kompot. Przepis umieszczony w dalszej części artykułu wskaże, jak przygotować w znacznie łatwiejszy sposób właśnie kompot.

Patent opiera się na nakłuwaniu igły i może wydać się pomysłem dziwacznym, ale jest naprawdę świetny. Dowiedz się, co będzie ci potrzebne oprócz owoców oraz poznasz dokładną instrukcję przygotowania.

śliwki w słoikach.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja
Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne

Śliwki i inne składniki

Głównym, a przez to najważniejszym składnikiem są śliwki. Podczas zakupów wybierz te najświeższe i najdojrzalsze, a kompot wyjdzie idealny w smaku. Oprócz niego potrzebne będą jeszcze dwa inne składniki, które nie są zbyt drogie. Wszystkie wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Moja Kuchnia Tanja , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • cukier
  • woda

Kompot ze śliwek - przepis

Śliwki dokładnie umyj, a następnie każdą z nich nakłuj kilkanaście z każdej strony. Umieść je w wyparzonych słoikach. Do każdego wsyp po łyżce cukru. Następnie zalej je zimną wodą.

Słoiki szczelnie zakręć. Umieść je garnku i zalej wodą. Słoiki z zawartością pasteryzuj przez 40 minut. Przestudzone przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu, a wytrwają do zimy.

Sprawdź także przepis na szybki obiad oraz dowiedz się, co przygotujesz z cukinii i cytryny .

słoiki ze śliwkami.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja
Wyciągam słoik groszku i robię genialną zupę. W 20 minut obiad gotowy
Wsyp łyżeczkę do storczyka, a jego kwiaty będą najpiękniejsze na świecie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy