Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.08.2024 16:01

Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne

dżem z cukinii
Fot. Canva/miadezhda

Dżem z cukinii i cytryn to jeden z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Przygotowuję go każdego roku z warzyw zebranych we własnym ogródku. Świeża, niepryskana cukinia i cytryna to rewelacyjne połączenie. Zwłaszcza, gdy dodamy do nich uwielbiany produkt.

Pamiętaj o tym przed przygotowywaniem dżemu i innych przetworów

Zanim przystąpisz do przygotowywania słodkich przetworów na zimę, w tym dżemu z cukinii i cytryn, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze dokładnie umyj, a następnie sparz słoiki i zakrętki. W ten sposób pozbędziesz się z nich drobnoustrojów, takich jak bakterie, czy grzyby, które zniszczą przetwory.

Upewnij się także, że wszystkie zakrętki pasują do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie szczelnie przylegać do wieczka, dostanie się tam powietrze, a to przyspieszy psucie. Dżemu z cukinii i cytryn nie musimy pasteryzować. Wystarczy, że gorący dżem przełożymy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcimy i postawimy do góry dnem.

dżemy w słoikach.jpg
Fot. Canva/RitaE z Pixabay
Weź twaróg, dodaj jajka i wymieszaj widelcem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Przepis na dżem z cukinii i cytryn

Do dżemu możesz wykorzystać zwykły, biały cukier. Osobiście polecam jednak sięgnąć po ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny. Łyżeczka ksylitolu odpowiada łyżeczce cukru.

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 2 duże cytryny
  • szklanka wody
  • galaretka cytrynowa
  • 500 g cukru lub ksylitolu

 

Jak zrobić słodkie przetwory na zimę?

Cukinię pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Wlej szklankę zimnej wody, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika, zdejmij pokrywkę i smaż około 30 minut, aż warzywo będzie miękkie. Co jakiś czas przemieszaj.

W tym czasie cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ugotowaną cukinię zblenduj, następnie wsyp cukier lub ksylitol. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i wymieszaj. Następnie wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć i postaw do góry dnem. Po wystygnięciu postaw słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu i ciesz się pysznym dżemem przez całą zimę.

Polecamy również dżem śliwkowy z czekoladą oraz dżem morelowy. Słodkie przetwory są genialne.

dżem z cukinii.jpg
Fot. Canva/miadezhda

Źródło: beszamel.se.pl