Wegańskie kotlety z kalafiora. Prosty pomysł na obiad
Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu to prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety są lekkie i tak smaczne, że posmakują nawet największym miłośnikom mięsa. Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu z koperkiem i gałką muszkatołową to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Sprawdź, jak zrobić wegańskie kotlety z kalafiora- prosty pomysł na obiad.
Wegańskie kotlety z kalafiora i tofu bez panierki to lekka i prosta propozycja obiadowa dla każdego, nawet największego fana tradycyjnych kotletów. Danie z kalafiora i tofu ma świetny smak- jest doprawione świeżym koperkiem, czosnkiem, szalotką i gałką muszkatołową, która dodaje kotletom charakteru i lekkiej ostrości.
Do kotletów dodałam odrobinę mleka sojowego, aby dodatkowo nawilżyć całą masę i żeby była bardziej plastyczna i łatwiejsza w formowaniu. Kalafiora podzieliłam przed gotowaniem na malutkie różyczki, żeby szybciej rozgnieść je na gładką masę.
Do kotletów zwykle podaję puree z topinamburu i lekką surówkę z kapusty lub pomidorów. Tak przygotowanie danie wychodzi za każdym razem i zawsze bardzo wszystkim smakuje. Kotleciki to również świetny pomysł na lunch do pracy- odgrzane nie tracą smaku.
Pomysł na wegetariańskie śniadanie z fotu? Tufucznica- tu poznasz przepis na jajecznicę z tofu, jest pyszna i doda Ci energii na wiele godzin.
Przepis na wegańskie kotlety z kalafiora i tofu
Składniki na około 10 kotletów:
mały kalafior
szalotka
3 ząbki czosnku
100 g tofu
2-3 łyżki mleka sojowego lub kokosowego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
2 łyżki posiekanego koperku
olej roślinny do smażenia
2-3 łyżki mąki
Jak zrobić wegańskie kotlety z kalafiora
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, następnie zgnieć widelcem na jednolitą masę i przełóż do miski. Tofu zetrzyj na tarce i dodaj do kalafiora, posiekaj drobno szalotkę i czosnek i również przełóż do reszty składników.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Do miski dodaj koperek, wlej mleko roślinne, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, następnie dodaj mąkę, uformuj kotlety i smaż na oleju 2-3 minuty z każdej strony, żeby kotlety nabrały złocistego koloru.