Smakosze.pl Przepisy Węgierska wersja mizerii
zia_shusha, Getty Images Pro

Węgierska wersja mizerii

2 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wydawać by się mogło, że mizeria nie stanowi dla Polaków żadnego wyzwania, w końcu przygotowujemy ją jako dodatek do obiadu praktycznie codziennie. Kotlety schabowe, mielone czy najbardziej wykwintne pieczenie nie są dopełnione, jeśli obok nich nie pyszni się mizeria.

Jeśli jesteś przyzwyczajony do zwykłej polskiej mizerii, poniższy przepis może otworzyć ci oczy. Receptura pochodzi z Węgier, dlatego nie może zabraknąć w niej papryki w proszku. Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie powrócisz do zwykłej mizerii.

Mizeria, jakiej nie jadłeś

Choć ogórek nie zawiera zbyt wiele wartości odżywczych, można znaleźć w nim bardzo cenne przeciwutleniacze, które grają wyjątkowo ważną rolę w zachowaniu dobrego zdrowia. Mają działanie przeciwnowotworowe, a także zmniejszają zmiany skórne.

Poza przeciwutleniaczami ogórek dostarcza niewielkich ilości witamin, takich jak witamina C, witamina K, witamina E, witamina A, witamina B6, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i mangan.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: Tatiana Volgutova, Getty Images

Przepis na mizerię po węgiersku

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe

  • 1 cebula

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka w proszku

Zacznij od dokładnego umycia ogórków z pozostałości kurzu oraz brudu. Odetnij końcówki, a następnie zetrzyj je na mandolinie. Ważne, aby były jak najcieńsze - wtedy węgierska mizeria smakuje najlepiej. Zasyp plasterki solą i odstaw na 15 minut.

Cebulę obierz z łupin i również zetrzyj na mandolinie. W jej przypadku postaraj zetrzeć ją jeszcze cieniej, gdyż grube plastry nadają mizerii zbyt wiele ostrego smaku. Odsącz ogórki z nadmiaru wody (nie wylewaj jej) i dodaj do nich cebulę.

Połowę wody z ogórków zmieszaj z octem, solą, pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszaj sos dokładnie i zalej nim warzywa. Podawaj po schłodzeniu, wtedy smaki najlepiej się przegryzą. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy