Smakosze.pl Przepisy Weź boczek i wsadź do wrzątku. Ten patent zasługuje na złoty medal
Fot. YouTube/Fleisch Rezepte von Irma

Weź boczek i wsadź do wrzątku. Ten patent zasługuje na złoty medal

29 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na dzisiejszy obiad przygotuj doskonały boczek, który każdego zachwyci smakiem. Nic ci się nie przewidziało, to mięso występuje nie tylko w postaci wędliny na kanapki lub dodatku do jajecznicy. Odpowiednio ugotowany może stanowić także smaczne danie. O tym, jak je zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.

Boczek nie tylko na kanapki

Choć boczek najczęściej występuje w postaci wędliny lub skwarków, może być także głównym składnikiem smacznego obiadu . Nie chodzi tutaj o panierowany boczek, który ma udawać kotlety schabowe, a o gotowany, a następnie smażony z kilkoma dodatkami.

Dzięki temu mięso będzie delikatne i bardzo soczyste. Ten smak pokochasz od pierwszego kęsa, a danie będziesz przyrządzać bardzo często. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je zrobić.

krojenie boczku.jpg
Fot. YouTube/Fleisch Rezepte von Irma
Ważna decyzja Dino. To ukłon w stronę klientów

Smaczny boczek dzięki tym składnikom

Boczek przygotowany z poniższego przepisu smakuje tak dobrze nie tylko ze względu na sam sposób przygotowania, ale przede wszystkim dzięki użytym składnikom. Nie ma ich wiele, ale te podane na poniższej liście wystarczą, aby mięso miało wyjątkowy smak. Sprawdź ją, a potem dowiedz się, jak zrobić danie. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowań, pochodzą z kanału F leisch Rezepte von Irma , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • woda
  • olej

Przepis na doskonały boczek

Boczek pokrój w długie plastry o grubości około 2 centymetrów. W garnku zagotuj wodę, a następnie umieść w nim mięso. Gotuj je przez około 7-10 minut. Po tym czasie wyjmij je i pokrój na mniejsze kawałki.

Ząbki czosnku obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wsyp cukier. Na małym ogniu podsmażaj składniki, mieszając. Kiedy cukier skarmelizuje się, dodaj pokrojony boczek. Włóż gałązki tymianku oraz wsyp posiekany czosnek. Umyty szczypior pokrój i również przełóż na patelnię. Smaż go z każdej strony, do momentu zarumienienia na brązowo.

Całość zalej sosem sojowym oraz wodą, w taki sposób, aby całkowicie przykryła mięso. Gotuj na niewielkim ogniu przez 25-30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe i możesz podawać je na przykład z lekką surówką.

bocze k.jpg
Fot. YouTube/Fleisch Rezepte von Irma
Umieść w misce i włóż do piekarnika. Nigdy nie będzie bardziej lśniący
Mieszam te składniki i obtaczam w nich kurczaka. Obiad stawiam na stole w niecałe 10 minut
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy