Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam te składniki i obtaczam w nich kurczaka. Obiad stawiam na stole w niecałe 10 minut
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.10.2024 10:48

Mieszam te składniki i obtaczam w nich kurczaka. Obiad stawiam na stole w niecałe 10 minut

obtaczanie mięsa z kurczaka
Fot. Ania Zyśk

Chcesz zrobić obiad z piersi kurczaka? Poznaj przepis popularnej blogerki kulinarnej na pyszne kotleciki szu- szu. Wystarczy pierś z kurczaka i kilka składników, by znakomite danie raz- dwa trafiło na Twój stół. 

Kotleciki w kilka minut od Ani Zyśk

Gotowanie obiadu nie musi trwać długo. Ania Zyśk poleca przepis na kotleciki szu- szu. Pryrządzisz je w zaledwie 8 i pół minuty. Znana blogerka kulinarna, która prowadzi konto na Instagramie jedz.pysznie, słynie ze znakomitych przepisów na domowe jedzenie.

Jej kotleciki szu szu to prawdziwy majstersztyk. W krótkim czasie z piersi kurczaka i kilku składników wyczarujesz soczyste i złociste kotleciki. Do tego ziemniaki, ulubiona surówka i pyszny obiad już jest gotowy. Ania Zyśk naprawdę wie, co dobre. 

Wlej kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta niczym obłok

Kotleciki szu- szu, czyli obiad z piersi kurczaka

Do przygotowania tych znakomitych kotlecików potrzebujesz piersi z kurczaka i składników do zrobienia panierki. Przyrządzisz ją z żółtek, jogurtu naturalnego, czosnku, soli i pieprzu. Teraz już tylko wystarczy obtoczyć mięso w panierce i usmażyć na złoty kolor. Obiad z piersi kurczaka jest gotowy w 8 i pół minuty. Ania Zyśk to sprawdziła. 

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 20 g oleju
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Jak zrobić kotleciki szu- szu z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Do miski wlej żółtka, olej, jogurt naturalny. Wsyp też skrobię, czosnek, sól, pieprz i paprykę słodką

obiad
Fot. Ania Zyśk

 

Krok 2. Składniki wymieszaj, a w panierce obtocz pierś z kurczaka

obiad
Fot. Ania Zyśk

Krok 3. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego!

obiad
Fot. Ania Zyśk