Smakosze.pl Porady Weź czosnek i zakrętkę. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego triku
Fot. YouTube/million_tips

Weź czosnek i zakrętkę. Szkoda, że wcześniej nie znałam tego triku

8 września 2024

Trudno się obyć w kuchni bez czosnku. Nadaje on smaku i aromatu rozmaitym potrawom. Jednak obieranie ząbków bywa kłopotliwe. Jak obierać czosnek? Jest na to sprawdzony trik. Warto wypróbować go w swojej kuchni.

Czosnek, czyli kłopotliwa przyprawa

Obok czosnku trudno przejść obojętnie. Jego smak i zapach są nie do podrobienia . Ta niezwykle zdrowa i aromatyczna roślina jest chętnie wykorzystywana w kuchni jako przyprawa. Z czosnkiem dania nabierają smaku i wyrazistości . Już niewielki ząbek wystarczy, by podkręcić smak dania.

Czosnek bywa też stosowany jako lekarstwo w infekcjach i przeziębieniach. Mleko i pieczywo z czosnkiem postawiło na nogi całe pokolenia Polaków. Jednak, żeby dostać się do aromatycznego ząbku czosnku, trzeba go najpierw obrać. To nie zawsze bywa proste. Jednak znamy sposób na szybkie obieranie czosnku.

Czosnek
Fot. Canva/Czosnek
Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi, jak uratować tłusty gulasz. Nie ma nic prostszego

Czosnek i zakrętka, czyli trik na obieranie

Obieranie czosnku to nie jest najprzyjemniejsza rzecz na świecie. Aromatyczna przyprawa ukryta jest w twardej łupce . Zwykle dość trudno jest się do niej dostać. Gdy musimy obrać kilka ząbków czosnku, to mamy z tym kłopot. Jak obierać czosnek?

Warto skorzystać ze sprawdzonego triku, jeśli nie chcemy rozgniatać czosnku. Musimy czosnek namoczyć w misce z ciepłą wodą. Odstawiamy go na 15 minut. W tym czasie łupina zmięknie. Teraz wystarczy wziąć zakrętkę i podważyć łupkę jej krawędzią. Należy to robić od strony szypułki czosnku.

Trik, który ułatwi pracę w kuchni

Dzięki opisanemu trikowi w prosty i szybki sposób obierzemy czosnek . Istotne jest to, że struktura czosnku nie zostanie uszkodzona . Ten sposób jest bardziej wygodny i szybszy niż obieranie ząbków przy pomocy noża. Jeśli zależy nam, by nie uszkodzić ząbków czosnku, to pamiętajmy o tym triku.

Prosty i skuteczny ułatwi nam pracę w kuchni. Nawet gdy musimy obrać dużo ząbków czosnku, to pójdzie nam to sprawnie . Trik jest popularny w Azji, gdzie używa się w kuchni sporo tej przyprawy. Pisaliśmy o tym, jak upiec drożdżowe ciastka z dżemem. Wyjaśnialiśmy, dlaczego nie należy trzymać miodu w kuchennej szafce.

Czosnek
Fot. Canva/Czosnek

Źródło: kobieta.wp.pl

Zdjęcia: YouTube/million_tips

Złap za cytrynę i wbij w nią goździki. Patent na medal
Obtocz tym kotlety zamiast bułki tartej. Wyjdą chrupiące, a przy tym zdrowsze
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy