Kuchenna szafka to najgorsze miejsce do trzymania miodu. Pszczelarz wyjawia dlaczego
Miód jest bez żadnych wątpliwości moim ulubionym dodatkiem do herbaty, kawy czy wody z cytryną. I choć wiem, że w wysokiej temperaturze jego prozdrowotne właściwości znikają, to zostaje przynajmniej jego smak - który uwielbiam.
Niedawno pochyliłem się nad tematem przechowywania miodu i okazało się, że całe życie źle to robiłem. Mój błąd, i jak sądzę setek tysięcy innych Polaków, wytknął Pszczelarz z Wąchocka. Popularny twórca internetowy na pszczelarstwie zjadł zęby, dlatego ufam jego ocenie. Kuchenna szafka to jedno z najgorszych miejsc do trzymania słoika z tym pysznym i zdrowym produktem.
Miód wytrzyma nawet tysiące lat?
Jego ogromną zaletą, według milionów ludzi, jest jego trwałość. W końcu odkryto w egipskich grobowcach naczynia pełne miodu, które mają tysiące lat, a ich zawartość dalej była zdatna do spożycia.
Niestety, nic nie jest niezniszczalne i przed zepsuciem nie ochroni się nawet miód. Może on bowiem ulec formie zepsucia - czyli fermentacji. Nieodpowiednio przechowywany miód staje się pożywką dla mikroorganizmów, które pochłaniają cukier, zamieniając go w CO2 i inne produkty, które nie są dla nas wartościowe (pomijam oczywiście fermentację alkoholową przy produkcji miodu pitnego, z tego akurat czerpiemy korzyści).
Podsmażam kapustę, wrzucam ziemniaki. Po chwili podaję obiad ze śląskiego przepisuKuchenna szafka to złe miejsce dla miodu
Najgorszym dla niego miejscem jest kuchenna szafka. W tym pomieszczeniu często wszak panują wysokie temperatury i duża wilgotność. Taki zestaw ma negatywny wpływ na większość produktów spożywczych.
Temperatura pokojowa tak naprawdę nie jest dobra do przechowywania miodu. Najlepszą temperaturą do przechowywania miodu jest poniżej 18 stopni Celsjusza. - podkreślił Pszczelarz z Wąchocka.
Warunki kuchenne zmieniają skład i właściwości miodu. Rozpoczyna się rozpad cukrów, wydziela się hydroksymetylofurfural (HMF), a część enzymów i związków, jak na przykład antyoksydanty, przestają być aktywne.
Gdzie przechowywać miód?
Zatrzymanie powyższych procesów jest banalnym zadaniem. Wystarczy słoik postawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Naturalnie moim pierwszym wyborem była lodówka. Tam jednak temperatura bywa czasem za niska.
Dlatego finalnie zdecydowałem się na spiżarnie. Utrzymuje się tam stała temperatura około 16-17 stopni Celsjusza, do tego większość czasu jest ciemno. Dla miodu sprawdzi się jednak również piwniczka czy ziemianka.