Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtocz tym kotlety zamiast bułki tartej. Wyjdą chrupiące, a przy tym zdrowsze
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.09.2024 17:02

Obtocz tym kotlety zamiast bułki tartej. Wyjdą chrupiące, a przy tym zdrowsze

panierowanie schabowych
Shutterstock/@Marian Weyo

Kotlety schabowe dzięki panierce są smaczne i chrupiące. Niestety ta z bułki tartej to nie najlepszy wybór. Sprawdź, czym ją zastąpić i dlaczego będzie o wiele zdrowsza.

Bułka tarta szkodzi

Kiedy myślimy o panierowaniu to pierwszym składnikiem, który przychodzi nam na myśl, jest bułka tarta. Nic dziwnego, przecież używały jej nasze babki i matki. Domowa bułka tarta potrafi nadać mięsu nie tylko lepszego smaku, ale też niezwykłej chrupkości. 

Niestety bułka źle wpływa na nasz organizm. Jest bardzo kaloryczna i to niezależnie od tego, czy korzystasz z tej zakupionej w sklepie, czy zrobisz ją w domu. Ta panierka wchłania także większą ilość oleju, co sprawia, że kotlety są bardziej tłuste i tuczące. Jest jednak znacznie zdrowszy i bardziej chrupiący składnik do panierowania. 

bułka tarta.jpg
Canva/@YelenaYemchuk
Złap za cytrynę i wbij w nią goździki. Patent na medal

Czym panierować kotlety schabowe?

Zamienników bułki tartej jest kilka. Japończycy do panierowania smażonych ryb, czy owoców morza używają panko. Również jest robione z chleba, tylko że jest znacznie grubiej mielone. Jednak to, że jest robione z pieczywa, wskazuje, że nie jest najlepszym wyborem. Niektórzy wolą panierować w migdałach, ale niezbyt dobrze trzymają się mięsa i po prostu odpadają.

Najzdrowszą, a jednocześnie podnoszącą poziom chrupania panierką są płatki owsiane. Dzięki temu kotlety schabowe nie chłoną oleju, a dodatkowo dzięki tej panierce nie da się ich przypalić.

Jak przygotować kotlety schabowe w tej panierce?

Panierowanie kotletów w płatkach owsianych, odbywa się w taki sam sposób jak przy bułce tartej. Mięso na kotlety najpierw umyj. Następnie pokrój je na plastry o grubości około 2 centymetrów. Rozbij za pomocą tłuczka kuchennego. Dopraw pieprzem i solą.

Obtocz w mące, a następnie w jajku i na końcu w płatkach owsianych. Patelnię rozgrzej i smaż do zarumienienia jak w tradycyjnej panierce. Twoje zdrowe i chrupiące kotlety gotowe. Sprawdź, o co apeluje Bosacka oraz jak zrobić szybki i smaczny obiad.

płastki owsiane.jpg
Canva/@Eleną Photo