Smakosze.pl Przepisy Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz
Fot. YouTube/Gute Rezepte

Weź karkówkę i zasyp solą. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

15 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Karkówka to mięso, które jest częstym elementem kolacji w postaci grilla. Idealnie nadaje się na tego typu okazje i nie tylko. Najważniejsze jest to, aby ją dobrze zamarynować, a będzie świetnie smakować w każdej postaci.

Po co marynować mięso?

Marynata jest bardzo dobrym podbiciem smaku mięsa . Szykując składniki np. na grilla, dobrze jest zacząć dużo wcześniej i wszystko przygotować. Ale oczywiście nie tylko na grilla, ale również na zwykły obiad. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu mięso będzie kruche, aromatyczne i bardzo soczyste .

Soczysta surowa karkówka
Fot. Canva

Ważne jest, aby mięso po obtoczeniu w przyprawach poleżało przez dłuższy czas w chłodzie , czyli w lodówce, ponieważ hamuje to rozwój bakterii. Przedstawiamy wam przepis na karkówkę w przyprawach. Cały proces jest dość czasochłonny, ale uwierzcie, że warto .

Kosztuje tylko 75 złotych zamiast 300. Ostatni dzień takiej promocji w Biedronce

Karkówka z dodatkiem soli

Karkówka jest przepysznym mięsem , a odpowiednio przyrządzona i doprawiona, ujawnia swój najlepszy smak. Do przygotowania takiej karkówki będziemy potrzebować następujących składników. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Gute Rezepte
na YouTube.

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 350 g soli
  • 1 litr octu 9%
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka kozieradki
  • 1 łyżeczka soli

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak odpowiednio zamarynować karkówkę

Sposobów na pyszną wędlinę jest wiele, ale z pewnością warto wypróbować właśnie ten . Cały proces trwa dość długo, ale efekt w postaci niesamowitego smaku wynagrodzi Wam oczekiwanie.

W pierwszej kolejności do dużego szklanego naczynia wsypujemy część soli. Następnie przekładamy do niego karkówkę i posypujemy resztą soli. Dokładnie obtaczamy, po czym przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na trzy dni.

Po upływie tego czasu wyjmujemy karkówkę i na godzinę wkładamy ją do miski z wodą . Następnie pozbywamy się wody i wlewamy ocet tak, żeby przykrył mięso w całości. Karkówkę trzymamy w occie przez pięć minut, od czasu do czasu przewracając na druga stronę.

W kolejnym kroku ścieramy czosnek na małych oczkach tarki i wcieramy go w mięso. W międzyczasie w małej misce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy, po czym nacieramy nimi karkówkę ze wszystkich stron .

Obtoczone mięso w przyprawach przekładamy na papier do pieczenia. Zawijamy je dokładnie w pergamin, a następnie zabezpieczamy folią lub trytytkami w taki sposób, by papier szczelnie otulał wieprzowinę .

Karkówka zawinięta w papier do pieczenia i spięta trytytkami
Fot. YouTube/Gute Rezepte

Karkówkę wkładamy do lodówki na 5 tygodni . Na papierze naklejamy cenówkę lub piszemy datę, by pamiętać, kiedy mięso zostało zamarynowane. Po 5 tygodniach domowa wędlina będzie gotowa.

Wędlina zrobiona z karkówki w przyprawach
Fot. YouTube/Gute Rezepte

Sprawdź przepis na pyszne domowe krówki . Zobacz, czym najlepiej podsypać ziemiokulkasa .

Cała prawda o mięsie drobiowym. Polacy nie mają świadomości
Ruszyło w Lidlu z samego rana. Uwielbiany sprzęt kuchenny za bezcen, pędź do sklepu
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy