Przestaniesz kupować wędlinę. Wyjątkowy przepis na domową szynkę
W sklepach nie brakuje szynek i wędlin, jednak ich smak i jakość nie zawsze są warte uwagi. Idealną wędlinę, która super sprawdzi się na kolacje i śniadanie możemy zrobić sami. To naprawdę proste.
Domowa wędlina kontra wędlina ze sklepu
Nie zawsze mamy siłę i ochotę samodzielnie przygotowywać wędliny, ale naprawdę warto. Domowe mają pewną przewagę nad tymi sklepowymi. Przede wszystkim doskonale wiemy, z czego są zrobione. Nie mają ulepszaczy smaków i niepotrzebnych dodatków.
Wędliny domowe możemy doprawić i dostosować do naszych potrzeb. To też spora przewaga nad tymi kumanymi. Jak zrobić idealną domową wędlinę? To dużo prostsze niż się wydaje.
Najgorsze warzywo do rosołu, omijaj szerokim łukiemJak zrobić wędlinę w domu?
Najważniejsze przy robieniu wędliny jest wybranie dobrej jakości mięsa. Dzięki kilku dodatkom domowa wędlina będzie genialnie smakować i zachwycać. W tym przepisie wykorzystam schab.
Składniki:
- 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
- 2,5 litra wody
- 3 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 szklanki soli
- 2 łyżki pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku
Idealna domowa wędlina
Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do garnka wrzucamy przyprawy, dodajemy majonez oraz czosnek i doprowadzamy do wrzenia. Czekamy, aż wystygnie i wsadzamy do niej schab. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 min.
Schab zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Po tym czasie jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 min. Kiedy kolejny raz wystygnie, wędlina jest gotowa. To idealna propozycja na kolację lub śniadanie. Zobacz też przepis na faworki.