Przestaniesz kupować wędlinę. Wyjątkowy przepis na domową szynkę

W sklepach nie brakuje szynek i wędlin, jednak ich smak i jakość nie zawsze są warte uwagi. Idealną wędlinę, która super sprawdzi się na kolacje i śniadanie możemy zrobić sami. To naprawdę proste.
Domowa wędlina kontra wędlina ze sklepu
Nie zawsze mamy siłę i ochotę samodzielnie przygotowywać wędliny, ale naprawdę warto. Domowe mają pewną przewagę nad tymi sklepowymi. Przede wszystkim doskonale wiemy, z czego są zrobione. Nie mają ulepszaczy smaków i niepotrzebnych dodatków.
Wędliny domowe możemy doprawić i dostosować do naszych potrzeb. To też spora przewaga nad tymi kumanymi. Jak zrobić idealną domową wędlinę? To dużo prostsze niż się wydaje.

Jak zrobić wędlinę w domu?
Najważniejsze przy robieniu wędliny jest wybranie dobrej jakości mięsa. Dzięki kilku dodatkom domowa wędlina będzie genialnie smakować i zachwycać. W tym przepisie wykorzystam schab.
Składniki:
- 2 kg schabu (bez kości i warkocza)
- 2,5 litra wody
- 3 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki majonezu
- 1/3 szklanki soli
- 2 łyżki pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku
Idealna domowa wędlina
Zaczynamy od przygotowania zalewy. Do garnka wrzucamy przyprawy, dodajemy majonez oraz czosnek i doprowadzamy do wrzenia. Czekamy, aż wystygnie i wsadzamy do niej schab. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 min.
Schab zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia. Po tym czasie jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 min. Kiedy kolejny raz wystygnie, wędlina jest gotowa. To idealna propozycja na kolację lub śniadanie. Zobacz też przepis na faworki.






































