Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę pora i blenduje w blenderze. Mam obiad na dwa dni, a smakuje jak ambrozja
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 17.02.2025 19:27

Biorę pora i blenduje w blenderze. Mam obiad na dwa dni, a smakuje jak ambrozja

Krojenie pora na desce
Fot. Canva

Zupa to danie, które jest zdrowe, lekkie i do tego smaczne. Chociaż kwestia smaku zależy oczywiście od tego co kto lubi. Niemniej jednak są to smakowite potrawy, które często goszczą na polskich stołach i cieszą się niesamowitą sympatią. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na pyszną i zdrową zupę krem. 

Smakowita zupa krem z pora

Popularność zup w postaci smakowitego kremu jest coraz większa. Istnieje ogromna ilość przepisów na tego typu dania. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Zupy krem z pomidorów, brokułów, dyni czy właśnie z pora to świetny pomysł na pierwsze danie rodzinnego obiadu. 

Zielona i smakowita zupa krem
Fot. Canva

Zupa krem, której przepis chcemy Wam przedstawić, jest niesamowicie aromatyczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Połączenie składników sprawia, że jest ona lekka, pyszna oraz aksamitna. Jak ją przygotować? Sprawdźcie sami. 

Kilka sztuk pora w skrzynce
Fot. Canva
Makaron cud, na odchudzanie nie ma nic lepszego. Do tego pełno w nim błonnika

Zupa na dwa dni

Czy warto przyrządzić zupę krem z pora? Jak najbardziej. Jeśli ugotujecie ją raz, to pewnie będziecie to robić częściej, ponieważ jest to gwarancja obiadu na kilka dni. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 3 sztuki pora
  • 100 g selera
  • 100 g marchewki 
  • 200 g pietruszki
  • 400 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 30 g masła klarowanego
  • 750 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 30 ml soku z cytryny 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • dwa liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Jak przygotować zupę krem z pora?

Przygotowanie takiej zupy krem jest szybkie, proste, a efekt smakowy podbije Wasze podniebienia

w pierwszej kolejności zajmujemy się warzywami. Czosnek przeciskamy przez praskę. Obieramy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler, po czym kroimy je w kostkę. Następnie ucinamy liście pora i jego korzeń. Pod wierzchnią warstwą pora mogą się kryć ziarenka piasku więc lepiej je zdjąć. Bardzo dokładnie go myjemy, a potem osuszamy i kroimy w plasterki. 

W kolejnym kroku garnek ustawiamy na palniku, wlewamy do niego troszkę oliwy, dodajemy masło klarowane. Następnie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i por. Kilka plasterków pora warto zostawić do dekoracji. Wszystko smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy pozostałe warzywa

W następnym kroku do garnka wlewamy wodę, lecz może być też bulion warzywny. Całość przykrywamy i gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. 

Po upływie tego czasu wyjmujemy z zupy liście laurowe i ziele angielskie, po czym doprawiamy całość szczypta soli, pieprzu, cukru oraz gałki muszkatołowej. Wlewamy również sok z cytryny. Jeśli chcemy, możemy też dodać inne przyprawy takie jak np. kolendra czy kurkuma, które z pewnością podkreślą smak naszej zupy. 

Całość blendujemy na jednolity krem, a następnie dodajemy mleko. Możemy też dodać słodką śmietankę lub serek topiony, wtedy zupa będzie bardziej kremowa w smaku. Gdyby jednak okazało się, że jest ona zbyt gęsta, możemy dolać więcej bulionu lub mleka. 

Tak przygotowaną zupę krem możemy udekorować wspomnianymi plasterkami pora. Do takiego dania świetnie również pasują grzanki zrobione z chleba tostowego

Przepyszna zupa krem z pora
Fot. Canva

Sprawdź świetny przepis na pyszną kolację. Zobacz, która sieć otwiera nowe sklepy.