Z 4 składników zrobiłam najlepsze krówki. Przepis mam od koleżanki

Krówki “ciągutki” to jedne z najlepszych cukierków, jakie możemy zrobić w domu. Są niezwykle proste w przygotowaniu i potrzebujmy wyłącznie 4 prostych składników. Krówki przez pierwsze dni są ciągnące, z czasem kruszeją. To zupełnie naturalny proces.
Nie kupuj, zrób w domu!
Jakiś czas temu jadłam krówki zrobione przez koleżankę. Smakowały 100 razy lepiej niż te, które możemy dostać w każdym sklepie. Wzięłam od niej przepis i postanowiłam zrobić je samodzielnie. Moja rodzina była po prostu zachwycona, a cukierki zniknęły błyskawicznie.
Do przygotowania domowych krówek potrzebujemy wyłącznie 4 składników. Im więcej cukru dodamy do masy, tym krówki będą bardziej kruche. Jeśli dodamy 100 g cukru pudru, jak w poniższym przepisie, powstaną krówki “ciągutki”.
Pamiętajmy, że krówki naturalnie kruszeją. Dzieje się tak, ponieważ cukier ulega krystalizacji. Krówki najbardziej ciągnące są przez pierwsze dni po przygotowaniu. Domowe cukierki zawiń w papier lub przełóż do zamykanego, szklanego pojemnika.

Domowe krówki "ciągutki" z 4 składników - przepis
W przepisie wykorzystałam mleko skondensowane. Jeśli krówki chcesz przygotować wcześniej, zamiast mleka możesz wykorzystać gotową masę kajmakową.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 2 puszki mleka zagęszczanego
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
Jak zrobić domowe krówki?
Puszki mleka kandyzowanego włóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 2 godziny, aż powstanie kajmak. Odstaw do ostygnięcia. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj miąższ z wanilii i cukier. Wymieszaj.

Kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Wlej kajmak i ponownie połącz składniki. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta.
Przygotowaną, gorącą masę przelej na blaszkę i wygładź. Odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój. Domowe krówki są gotowe!
Polecamy również domowe, chrupiące faworki oraz sernik pistacjowy. Smakują wyśmienicie.






































