Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z 4 składników zrobiłam najlepsze krówki. Przepis mam od koleżanki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.02.2025 08:46

Z 4 składników zrobiłam najlepsze krówki. Przepis mam od koleżanki

domowe krówki
Fot. Canva/Elena_P

Krówki “ciągutki” to jedne z najlepszych cukierków, jakie możemy zrobić w domu. Są niezwykle proste w przygotowaniu i potrzebujmy wyłącznie 4 prostych składników. Krówki przez pierwsze dni są ciągnące, z czasem kruszeją. To zupełnie naturalny proces.

Nie kupuj, zrób w domu!

Jakiś czas temu jadłam krówki zrobione przez koleżankę. Smakowały 100 razy lepiej niż te, które możemy dostać w każdym sklepie. Wzięłam od niej przepis i postanowiłam zrobić je samodzielnie. Moja rodzina była po prostu zachwycona, a cukierki zniknęły błyskawicznie.

Do przygotowania domowych krówek potrzebujemy wyłącznie 4 składników. Im więcej cukru dodamy do masy, tym krówki będą bardziej kruche. Jeśli dodamy 100 g cukru pudru, jak w poniższym przepisie, powstaną krówki “ciągutki”.

Pamiętajmy, że krówki naturalnie kruszeją. Dzieje się tak, ponieważ cukier ulega krystalizacji. Krówki najbardziej ciągnące są przez pierwsze dni po przygotowaniu. Domowe cukierki zawiń w papier lub przełóż do zamykanego, szklanego pojemnika. 

krówki.jpg
Fot. Shutterstock/Africa Images
Ruszyło w Lidlu z samego rana. Uwielbiany sprzęt kuchenny za bezcen, pędź do sklepu

Domowe krówki "ciągutki" z 4 składników - przepis

W przepisie wykorzystałam mleko skondensowane. Jeśli krówki chcesz przygotować wcześniej, zamiast mleka możesz wykorzystać gotową masę kajmakową.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 2 puszki mleka zagęszczanego
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Jak zrobić domowe krówki?

Puszki mleka kandyzowanego włóż do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 2 godziny, aż powstanie kajmak. Odstaw do ostygnięcia. W garnku rozpuść masło, następnie dodaj miąższ z wanilii i cukier. Wymieszaj.

krojenie laski wanilii.jpg
Fot. Canva

Kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Wlej kajmak i ponownie połącz składniki. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta. 

Przygotowaną, gorącą masę przelej na blaszkę i wygładź. Odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie pokrój. Domowe krówki są gotowe!

Polecamy również domowe, chrupiące faworki oraz sernik pistacjowy. Smakują wyśmienicie.

krówki.jpg
Fot. Canva/camrocker