Smakosze.pl Przepisy Weź kromkę chleba i przyłóż do niej słoik. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Fot. Anna Zyśk

Weź kromkę chleba i przyłóż do niej słoik. Ktoś za ten patent powinien dostać medal

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czasem w kuchni udaje nam się wpaść na coś iście genialnego. Takiego właśnie odkrycia dokonała influencerka kulinarna, Anna Zyśk. Jej patent na chleb i słoik zasługuje na medal. Wypróbuj go i przekonaj się sama, jakie to pomysłowe.

Nietypowe tosty na śniadanie

Choć tosty znają wszyscy, nie każdy wie, że można przygotować je w zupełnie inny sposób. Swoją metodę na to śniadaniowe danie zdradziła Anna Zyśk. Autorka przepisu od lat dzieli się recepturami oraz poradami kulinarnymi w mediach społecznościowych na koncie pod nazwą – jedz.pysznie .

Jak przekonasz się za moment, tosty według pomysłu Zyśk są bardzo nietypowe, a przy tym bardzo smaczne. Influencerka nie składa dwóch kromek chleba tostowego i nie wkłada pomiędzy nie składników do zapieczenia. Autorka przepisu tosty przygotowuje z jednej kromki pieczywa. Jak to możliwe? Poznaj przepis, a wszystko stanie się jasne.

W Dino kompletnie zwariowali. Uwielbiane mięso Polaków za bezcen, taniej niż w hipermarketach

Chleb tostowy i kilka składników

Głównym składnikiem tostów według przepisu Anny Zyśk jest chleb tostowy. Przygotowując je w sposób tradycyjny, wystarczyłyby takie składniki jak ser, szynka czy pieczarki. Autorka przepisu idzie o krok dalej i tosty przygotowuje w wersji na bogato. Oprócz sera potrzebne będą jeszcze jajka oraz pomidory. Z tych składników przygotujesz farsz, który znajdzie się w tostach. O tym, jakie składniki będą ci potrzebne, dowiesz się, kiedy zapoznasz się z poniższą listą. Sprawdź ją dokładnie, aby niczego nie pominąć.

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 50 g pomidorów koktajlowych
  • 20 g sera
  • szczypiorek
  • pieprz
  • sól

Przepis Anny Zyśk na tosty

Krok 1. Kromkę chleba tostowego ułóż na desce Następnie weź słoik lub szklankę i za pomocą naczynia wytnij z pieczywa środek.

wycinanie tosta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Do miski wbij jajka oraz dodaj drobno pokrojone pomidory, posiekany szczypior, drobno starty ser. Całość dopraw pieprzem oraz solą.

jajka na tosty.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Składniki wymieszaj, aby dokładnie się ze sobą połączyły.

Składniki na farsz.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Na patelni ułóż kromkę chleba z wyciętym środkiem. W otwór wlej wymieszane chwilę wcześniej składniki, a następnie przykryj je wyciętym kawałkiem pieczywa.

smażenie tostów.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Kiedy płynne składniki się zetną, delikatnie obróć kromkę. Smaż ją przez chwilę i podawaj na śniadanie.

tosty.jpg
Fot. Anna Zyśk
Gessler pozwała do sądu znaną restaurację. Trudno uwierzyć, czego od nich żąda
Te nadziewane pomidorki są hitem w moim domu. Pyszna przekąska za grosze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy