Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o owsiance i zupie mlecznej, twoje jelita to pokochają. Bez glutenu, a smakuje magicznie pysznie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.01.2025 06:00

Zapomnij o owsiance i zupie mlecznej, twoje jelita to pokochają. Bez glutenu, a smakuje magicznie pysznie

ryżanka
Fot. Canva

Śniadaniowe danie z ryżu jest świetną alternatywą dla tych bardziej popularnych, takich jak owsianka. Pozwala ono wyeliminować dwa składniki, które omijamy najczęściej. Jest przy tym równie sycąca i dobrze napędza nas na długi dzień.

Ryżanka kontra owsianka

Wiele wiemy o doskonałych właściwościach owsianki – dania z płatków owsianych, które, odpowiednio ubrane w dodatkowe składniki, jest świetnym początkiem dnia. Dzięki swojemu pełnoziarnistemu charakterowi owsianka jest bogata w błonnik i dlatego uwalnia się w organizmie powoli, zapewniając sytość na cały dzień. Pokrewnym śniadaniem jest zupa mleczna, którą niektórzy wybierają na początek swojego dnia.

Oba te dania mają jednak składniki, które często chcielibyśmy omijać. Na diecie bezglutenowej owsianka jest zupełnie do niczego. Jeszcze gorzej sprawa ma się z mlekiem, którego nie toleruje nawet połowa z nas. Wszystkie takie osoby powinny rozważyć sięgnięcie po ryżankę – zwłaszcza taką na roślinnej alternatywie dla mleka.

płatki ryżowe

ciasto z ananasem
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Smakuje jak marzenie, lepiej zrób od razu dwie blaszki

Płatki ryżowe dobre na diecie

Płatki ryżowe są wyjątkowo lekkostrawne, choć mają też wysoki indeks glikemiczny. Będą uzupełnieniem nie tylko codziennego zdrowego menu, lecz także diety lekkostrawnej, przydatnej przy problemach żołądkowych. Można przygotować je na mleku albo wodzie, ale można też sięgnąć po mleko ryżowe, które idealnie komponuje się z takimiż płatkami.

Składniki

  • 4 łyżki płatków ryżowych
  • Napój ryżowy
  • Opcjonalnie: słodzik
  • Możliwe dodatki: pasta tahini, masło orzechowe, orzechy, suszone owoce
  • Przyprawy, np. cynamon, kakao

Ryżanka na mleku ryżowym

Płatki ryżowe wsypujemy do rondelka. Zalewamy napojem ryżowym. W zależności od pożądanej gęstości, używamy go 1:1 lub 2:1 pod względem objętości. Gotujemy, aż płatki będą miękkie.

Do gorącej potrawy dodajemy łyżeczkę masła orzechowego lub tahini. Dobrze jest przyprawić płatki cynamonem, który działa przeciwzapalnie i przyspiesza metabolizm. W miarę potrzeby słodzimy i zjadamy na śniadanie z ulubionymi dodatkami.

Wypróbuj też przepisy na rozgrzewającą zupę na odporność i gołąbki z niezwykłym farszem.

miseczka ryżanki