Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te rogaliki są 100 razy lepsze niż z piekarni. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.01.2025 08:52

Te rogaliki są 100 razy lepsze niż z piekarni. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

rogaliki
Fot. YouTube/Becken mit Herz

Marzą ci się domowe rogaliki do kawy, które będą równały się tymi z piekarni? Okazuje się, że mogą być nawet lepsze. Wystarczy, że poznasz ten przepis i przygotujesz według niego słodką przekąskę, która zasmakuje każdemu. Wypróbuj sposób, a nie zawiedziesz się.

Doskonałe rogaliki na deser

Rogaliki należą do tych słodkości, które uwielbia każdy. Zazwyczaj kupujemy te gotowe w cukierni lub w piekarni, ale okazuje się, że możemy przygotować je również w domu. Te z poniższego przepisu wcale nie odbiegają smakiem ani jakością od tych kupnych, a nawet je przewyższają. 

Domowe rogaliki przygotujesz je w nieskomplikowany sposób. Wystarczy tylko, że poświęcisz odrobinę czasu, a zyskasz smakołyk, który przejdzie najśmielsze oczekiwania. Domownicy po spróbowaniu deseru przez długi nie będą mogli wyjść z podziwu dla twoich umiejętności cukierniczych. 

rogal.jpg
Fot. YouTube/Becken mit Herz
Gessler pozwała do sądu znaną restaurację. Trudno uwierzyć, czego od nich żąda

Rogaliki z kilku składników

Ogromną zaletą domowych rogalików jest nie tylko smak, ale i to, że przygotujesz je z kilku niedrogich składników. Kluczowym produktem jest niewątpliwe mąka, ale też, o dziwo, śmietanka. Dzięki takiemu połączeniu rogaliki wyjdą delikatne i będą rozpływały się w ustach. Oprócz tych dwóch składników niezbędne będą również te z listy umieszczonej poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a następnie przygotuj produkty i upiecz z nich idealne rogaliki. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzą z kanału Backen mit Herz, gdzie znajdziesz podobny przepis.

Składniki:

  • 500 g + 200 g mąki
  • 200 ml ciepłej śmietanki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 11 g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • masło

Przepis na rogaliki

Do miski wlej śmietankę oraz wodę. Wsyp cukier oraz drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki, aby te suche całkowicie się rozpuściły. Miskę z mieszaniną przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut w ciepłym miejscu. 

Po tym czasie dodaj jedno jajko oraz białko z drugiego jajka. Wsyp mąkę, sól i wymieszaj wszystkie składniki. Następnie wsyp 200 gramów mąki i zagnieć składniki na jednolite, sprężyste ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia.

Podziel ciasto na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek i posmaruj jego wnętrze miękkim, lecz nieroztopionym masłem. Placki ułóż jeden na drugim, a następnie rozwałkuj je na jeden, duży placek. Podziel go na trójkąty i zawiń w rogaliki. 

Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego rogalika posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Słodkości piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Przestudzone podawaj deser do kawy.

Sprawdź także, co możesz zrobić z ziemniaków oraz dowiedz się, jakie mięso kupisz taniej w Dino

zawijanie rogalików.jpg
Fot. YouTube/Becken mit Herz