Weź łyżeczkę kakao i zanurz w soku pomarańczowym. Nie uwierzysz, co się stanie
Wiele szkolnych eksperymentów składa się z produktów, które mamy pod ręką w szafkach kuchennych. Oto jeden z nich. Suche sproszkowane kakao może służyć nie tylko jako baza napoju, lecz także materiał dydaktyczny.
Eksperyment z kakao i płynem
W sieci można znaleźć liczne filmiki pokazujące ciekawy efekt. Do przeprowadzenia eksperymentu wystarczy sproszkowane kakao i jakiś płyn, choć może być nawet woda . Często używane są tu mleko czy właśnie sok pomarańczowy.
Efekt? Zanurzamy w soku czubatą łyżeczkę suchego kakao . Jeśli wyjmiemy ją dosłownie po chwili, kakao będzie najprawdopodobniej tak suche, jakby nigdy nie znalazło się w naczyniu z płynem.
Sztuczka z kakao
Jeśli potrzymamy łyżeczkę kakao w płynie odrobinę dłużej, na powierzchni naszego kakao po wyjęciu widać będzie rozpuszczoną warstwę . Wystarczy jednak nakłuć ją wykałaczką w jednym miejscu, by cała jakby „zwinęła się” z powierzchni proszku i odsłoniła suche kakao spod spodu.
W przeciwieństwie do wielu sztuczek pokazanych w sieci, ta z kakao naprawdę działa, a nie jest trikiem z montażem filmików na youtube. Można spotkać ją choćby na kanale facebookowym Watch the Gooch czy u Evan Era TV na youtubie – z nich zaczerpnęliśmy ilustracje tego przepisu .
Eksperyment z kakao
Dlaczego ta sztuczka w ogóle działa? Odpowiedzią jest tu struktura kakao. Ten drobny proszek (mówimy oczywiście o prawdziwym kakao , a nie mieszance do słodkiego napoju dla dzieci ) zawiera mnóstwo tłuszczu. Ten jest zaś hydrofobowy – niechętnie łączy się z wodą.
Kiedy zanurzymy kakao w płynie, warstwa pokrywająca kakao formuje się jak skóra na skutek napięcia powierzchniowego , które powstaje, bo cząsteczki kakao odpychają sok. Wystarczy wykałaczką rozbić tę warstwę, by za sprawą tego napięcia płyn ściągnął się z powierzchni.
Spróbuj swoich sił w naszym quizie z wiedzy o truskawkach i poznaj zdrowotne skutki grillowania .