Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję kaszę gryczaną i mieszam z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszny obiad
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.06.2024 08:46

Gotuję kaszę gryczaną i mieszam z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszny obiad

kasza
Fot. Canva/Sergey05

Kasza gryczana nie musi być nudna. Można przygotować z niej doskonałe danie, które zaskoczy każdego, kiedy dowie się, z czego zostało przygotowane. Poznaj przepis oraz dowiedz się, co z tego wyjdzie. Smak gwarantowany. 

Kasza gryczana na obiad inna niż zawsze

Kasza to znany dodatek do obiadu. Przygotowuje się ją w łatwy sposób. Wystarczy przecież ugotować ją w według instrukcji na opakowaniu i gotowe. Niestety nie każdy za nią przepada, ponieważ czasami wychodzi zbyt sucha.

Na szczęście istnieje przepis, który odmieni kaszę i sprawi, że każdy będzie chciał jeść danie, z jej dodatkiem. Zrobisz z niej bowiem placki, które według niektórych są lepsze niż ziemniaczane. Dowiedz się, jak je zrobić i przygotuj je na najbliższy obiad. 

kasza2.jpg
Fot. Canva/MilenaKatzer
Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety nigdy nie były tak dobre, musisz spróbować

Kasza i kilka składników

Najważniejszym składnikiem jest kasza. Jednak, żeby móc przygotować z niej placki potrzeba jeszcze innych składników. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a później zapoznaj się z przepisem.

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki kaszy

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź ją i przełóż do miski. Cebulę pokrój w małą kostkę i zeszklij ją na patelni. Kiedy kasza ostygnie, dodaj do niej podsmażoną cebulę. 

Do miski dodaj twaróg, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pieprz oraz sól. Wsyp także mąkę, włóż łyżkę majonezu i wbij jajko. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej i nałóż na nią masę, formuj cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Sprawdź przepis na świetną przekąskę oraz poznaj przepis Strzelczyka na gołąbki bez zawijania.

kasz a.jpg
Fot. Canva/Zoryanchik