Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety nigdy nie były tak dobre, musisz spróbować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.06.2024 07:40

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety nigdy nie były tak dobre, musisz spróbować

wyrabianie mięsa
fot. Canva

Mało kto spodziewałby się w kotletach mielonych tego warzywnego dodatku. Jednak okazuje się, że w takim przepisie jest to składnik jak najbardziej na miejscu. Tradycyjne kotlety wychodzą dzięki niemu soczyste, mało zbite i bogatsze w błonnik.

Mielone z kalafiorem

Jest rzeczą najzwyklejszą pod słońcem, że w składzie masy z mięsa mielonego na kotlety znaleźć można cebulę. Znacznie rzadziej, by nie powiedzieć, że prawie nigdy nie słyszy się o kalafiorze występującym w tej roli. Ale właściwie dlaczego nie? 

W dzisiejszej nowoczesnej kuchni stosuje się go na przykład jako… bazę do risotto. Zmiksowany kalafior rzeczywiście przypomina drobne ziarenka ryżu. A że ryż bywa składnikiem dań z mięsa mielonego, nie jest przecież niczym nowym. 

mielone z ziemniakami
fot. Canva
Wydrąż jabłko i owiń ciastem francuskim. Żałuję, że wcześniej na znałem tego deseru

Warzywny dodatek do kotletów

Dodajemy więc dwa do dwóch i tak otrzymujemy mięso mielone z kalafiorem. Skromny dodatek zmiksowanego warzywa sprawia, że nasze kotlety są mniej mięsne (co wychodzi na dobre zdrowiu osób, których dieta przeładowana jest białkiem zwierzęcym) i bogatsze w błonnik.

Składniki

  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 400 g kalafiora
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g bułki tartej (+ do panierowania)
  • Sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia

Niezwykłe kotlety na obiad

Kalafiora drobno miksujemy razem z cebulą lub ścieramy na tarce o drobnych okach. Dodajemy do miski z mięsem mielonym, wybijamy do niej jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypujemy bułkę tartą.

Masę wyrabiamy rękami, by była jednolita, a następnie przyprawiamy do smaku. Kotlety mielone obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron, by nabrały złocistego, ale nie ciemnobrązowego koloru.

Dowiedz się, dlaczego nie należy smażyć mięsa w zbyt wysokiej temperaturze. Wypróbuj też przepis na wiejską zupę szczawiową.

duże ilości naraz kotletów mielonych
fot. Canva