Smakosze.pl Przepisy Weź ogórka i wbij w niego igłę. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Weź ogórka i wbij w niego igłę. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

16 sierpnia 2024

Ogórki najlepiej smakują latem, ale uwielbiamy je też zimą. Wypróbuj ciekawy i sprawdzony patent na ogórki. Przyda się igła i jeszcze kilka składników, a efekt zaskoczy każdego.

Ogórki, igła, czyli pyszny patent

Ogórki są smacznym dodatkiem do kanapek, dań obiadowych, czy jako zdrowa przekąska. Zwykle kisimy ogórki w tradycyjny sposób lub zajadamy się małosolnymi. W każdym wydaniu są pełne smaku i zdrowia. Warto też wypróbować ciekawy patent na ogórki . Dlatego weźmy ogórki, igłę i ponakłuwajmy warzywa.

To jeden z elementów tego sprawdzonego przepisu. Przyda się tu czosnek, natka pietruszki i wrząca woda, którą zalejmy ogórki w słoikach . Będą jak znalazł na zimę, ale można skosztować ich wcześniej. Są tego warte. Podobną receptuę znajdziesz na kanale YouTube Nurun Yemek Tarifleri. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ogórki
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Ugotuj ziemniaki i połącz z jajkiem. Piątkowy obiad jak ze szkolnej stołówki posmakuje każdemu

Jak zrobić ogórki w zalewie octowej?

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu do każdego słoika
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 1 szklanka octu na każdy słoik
  • 1 plasterek cytryny na każdy słoik
  • natka pietruszki

Przygotowanie ogórków w zalewie octowej zacznij od umycia ogórków i odcięcia końcówek. Weź grubą igłę i kilkakrotnie ponakłuwaj każdy z ogórków . Czosnek pokrój dość drobno i włóż do słoików. Dodaj czarny pieprz i poukładaj pionowo ogórki w słoikach.

Do każdego słoika wsyp sól peklową, cukier, wlej ocet, a na wierzch połóż po plasterku cytryny. Na nią wyłóż natkę pietruszki i wlej wrzątek do słoików tak, by przykryła zawartość. Słoiki szczelnie zamknij i odstaw na 5 dni. Po tym czasie już możesz jeść ogórki w zalewie octowej.

Niecodzienny sposób na pyszne ogórki

Ogórki w zalewie octowej, które wcześniej zostały nakłute igłą, szybko się kiszą. Są wyraziste w smaku, nieco ostre i kwaśne . Po kilku dniach można otworzyć już słoik i spróbować ogórków. Warto je też zostawić na zimę. Tak przyrządzone ogórki będą smakować do wielu dań obiadowych.

Przydadzą  się do surówek, sałatek lub jako dodatek do kanapek. Polecam każdemu ten niecodzienny patent na przygotowani ogórków . Weź ogórka, wbij w niego igłę i wkrótce ciesz się znakomitym smakiem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować tanie posiłki z pomysłu lubianego dietetyka. Polecaliśmy przepis na mięso mielone w kapuście na obiad.

ogórki
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Pojechał do Krakowa na Festiwal Pierogów, ceny to jakiś kosmos. „Ten mięsny, żenada”
Zrobiłam zakupy w Lidlu na grilla. Dzięki dzisiejszej promocji zaoszczędziłam fortunę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy