Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotuj ziemniaki i połącz z jajkiem. Piątkowy obiad jak ze szkolnej stołówki posmakuje każdemu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.08.2024 13:51

Ugotuj ziemniaki i połącz z jajkiem. Piątkowy obiad jak ze szkolnej stołówki posmakuje każdemu

ugotowane ziemniaki
Fot. Canva/skhovard

Szukasz pomysłu na szybki, bezmięsny obiad? Wystarczą ziemniaki, jajko, cebula i ulubione przyprawy. Danie z pewnością posmakuje całej rodzinie, a Ty przypomnisz sobie smaki z dziecięcych lat.

Kotlety ze szkolnej stołówki polecają się na obiad

Wielu z nas w piątki nie jada mięsa. W tym dniu stawiamy raczej na warzywa, makarony, czy ryby. Dziś zastanawiałam się, co przygotować na obiad dla całej rodziny i przypomniało mi się jedno z moich ulubionych dań. 

Kotlety ziemniaczane jadłam na szkolnej stołówce. Moja mama i babcia również często serwowały je w piątki na obiad. Kotlety możemy przygotować z ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje.

ugotowane ziemniaki.jpg
Fot. Canva/veger
Pojechał do Krakowa na Festiwal Pierogów, ceny to jakiś kosmos. „Ten mięsny, żenada”

Przepis na kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane rodem ze szkolnej stołówki są proste w przygotowaniu. Danie można podać z domowym sosem kurkowym lub pieczarkowym. Grzyby dodatkowo podkreślają smak,

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • większy ząbek czosnku
  • jajko
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta do panierowania
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • łyżka posiekanego koperku i szczypiorku
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Jak przygotować bezmięsne kotlety?

Na początku ugotuj ziemniaki. Odcedź je, odparuj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie posiekaj drobno cebulę i czosnek. Cebulę zeszklij na maśle, pod koniec smażenia dodaj czosnek i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

Ostudzone ziemniaki rozbij tłuczkiem na gładką masę lub przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę z czosnkiem, posiekany koperek, szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy wbij jajko, wsyp mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj.

Z powstałej masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju lub maśle klarowanym. Smacznego!

Na piątkowy obiad polecamy także knedle przepisu siostry Anastazji oraz prażuchy. Proste danie z ziemniaków smakuje obłędnie.

kotlety ziemniaczane.jpg
Fot. Canva/FSerga

Źródło: beszamel.se.pl