Smakosze.pl Porady Weź pomidora i naklej taśmę w tym miejscu. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Fot. Anna Zyśk

Weź pomidora i naklej taśmę w tym miejscu. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

16 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znana z mediów społecznościowych influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała niezwykły patent. Dzięki niemu pomidory dłużej zachowają świeżość, a ty będziesz cieszyć się ich smakiem nawet przez dwa tygodnie. Nie uwierzysz, na czym polega jej sposób, ale kiedy go wypróbujesz, już zawsze będziesz go stosować.

Pomidory psują się szybciej

Często zdarza się tak, że pomidory psują się znacznie szybciej, niż powinny. Problem dotyczy nawet tych najświeższych i odpowiednio przechowywanych. W dodatku pomidory kosztują teraz naprawdę wiele, więc nie powinniśmy pozostawiać ich na zmarnowanie. Czy można w jakikolwiek sposób zapobiec psuciu się pomidorów?

Okazuje się, że tak, a pomocny okazuje się, niezbędny w naszych czasach, Internet. Nie uwierzysz, w jak prosty sposób można zachować świeżość warzyw przez kilkanaście dni.

Te produkty spożywcze podrożeją jeszcze przed Bożym Narodzeniem. Dwucyfrowa cena masła

Anna Zyśk przychodzi z pomocą

Swoim patentem na zachowanie świeżości pomidorów podzieliła się Anna Zyśk, czyli prowadząca na Instagramie kanał pod nazwą jedz.pysznie . Influencerka dzieli się na nim autorskimi przepisami, ale też poradami kulinarnymi. Jedna z nich dotyczy właśnie wspomnianych już pomidorów.

Okazuje się, że za przedłużenia świeżości tego warzywa odpowiada najzwyklejsza taśma klejąca. Patent faktycznie może dziwić, ale jest naprawdę skuteczny. O tym, jak zabezpieczyć pomidory, dowiesz się z instrukcji poniżej, która pochodzi z filmu Anny Zyśk.

Jak zabezpieczyć pomidory taśmą klejącą?

Krok 1: Przygotuj taśmę klejącą i potnij ją na mniejsze kawałki o szerokości około 3 centymetrów.

taśma klejąca.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2: Weź pomidora i kawałkiem taśmy zaklej szypułkę, która znajduje się na górze.

pomidor.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3: Dociśnij taśmę tak, by szczelnie przylegała do pomidora. W ten sposób skutecznie odetniesz dopływ powietrza. Pamiętaj tylko, aby przed spożyciem pomidora, odkleić taśmę i dokładnie umyć warzywo.

Według zapewnień samej Anny Zyśk tak zabezpieczone pomidory mogą wytrzymać nawet przez dwa tygodnie. Koniecznie wypróbuj patent, a przekonasz się, że warto go stosować za każdym razem. Dzięki niemu już nigdy nie wyrzucisz zepsutych pomidorów.

taśma na pomidorze.jpg
Fot. Anna Zyśk

Źródło: Anna Zyśk, jedz.pysznie

Kroję w kostkę i dodaję do masy na kotlety mielone. Ten dodatek pokochała moja rodzina
Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy