Weź pomidora i naklej taśmę w tym miejscu. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Znana z mediów społecznościowych influencerka kulinarna – Anna Zyśk – pokazała niezwykły patent. Dzięki niemu pomidory dłużej zachowają świeżość, a ty będziesz cieszyć się ich smakiem nawet przez dwa tygodnie. Nie uwierzysz, na czym polega jej sposób, ale kiedy go wypróbujesz, już zawsze będziesz go stosować.
Pomidory psują się szybciej
Często zdarza się tak, że pomidory psują się znacznie szybciej, niż powinny. Problem dotyczy nawet tych najświeższych i odpowiednio przechowywanych. W dodatku pomidory kosztują teraz naprawdę wiele, więc nie powinniśmy pozostawiać ich na zmarnowanie. Czy można w jakikolwiek sposób zapobiec psuciu się pomidorów?
Okazuje się, że tak, a pomocny okazuje się, niezbędny w naszych czasach, Internet. Nie uwierzysz, w jak prosty sposób można zachować świeżość warzyw przez kilkanaście dni.
Anna Zyśk przychodzi z pomocą
Swoim patentem na zachowanie świeżości pomidorów podzieliła się Anna Zyśk, czyli prowadząca na Instagramie kanał pod nazwą jedz.pysznie . Influencerka dzieli się na nim autorskimi przepisami, ale też poradami kulinarnymi. Jedna z nich dotyczy właśnie wspomnianych już pomidorów.
Okazuje się, że za przedłużenia świeżości tego warzywa odpowiada najzwyklejsza taśma klejąca. Patent faktycznie może dziwić, ale jest naprawdę skuteczny. O tym, jak zabezpieczyć pomidory, dowiesz się z instrukcji poniżej, która pochodzi z filmu Anny Zyśk.
Jak zabezpieczyć pomidory taśmą klejącą?
Krok 1: Przygotuj taśmę klejącą i potnij ją na mniejsze kawałki o szerokości około 3 centymetrów.
Krok 2: Weź pomidora i kawałkiem taśmy zaklej szypułkę, która znajduje się na górze.
Krok 3: Dociśnij taśmę tak, by szczelnie przylegała do pomidora. W ten sposób skutecznie odetniesz dopływ powietrza. Pamiętaj tylko, aby przed spożyciem pomidora, odkleić taśmę i dokładnie umyć warzywo.
Według zapewnień samej Anny Zyśk tak zabezpieczone pomidory mogą wytrzymać nawet przez dwa tygodnie. Koniecznie wypróbuj patent, a przekonasz się, że warto go stosować za każdym razem. Dzięki niemu już nigdy nie wyrzucisz zepsutych pomidorów.
Źródło: Anna Zyśk, jedz.pysznie