Weź widelec i wbij go w polędwiczkę z kurczaka. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Polędwiczki z kurczaka często goszczą na stołach Polaków. Wybieramy je jako danie obiadowe, bo są proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak pewnym kulinarnym kłopotem podczas przygotowania polędwiczek - mogą być białe włókna, które znajdziemy w mięsie. Jak się ich pozbyć? Jest na to niezawodny sposób.
Polędwiczki z kurczaka, czyli szybki obiad
Polędwiczki z kurczaka są dobrym źródłem białka. To mięso dostarczy nam też witaminy C, A, E, D i K. Oprócz tego w polędwiczkach z kurczaka znajdziemy witaminy z grupy B oraz wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Polędwiczki nie są kaloryczne, jednak kalorii na pewno doda nam gruba panierka, która pije tłuszcz.
Polędwiczki z kurczaka możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Panierka nie jest tu konieczna. Równie smaczna i zdrowa będzie polędwiczka z piekarnika. Jednak najważniejsze jest, żebyśmy przed przyrządzeniem pozbyli się białych włókien. Ten sposób bardzo to ułatwia i jest błyskawiczny.
Jak pozbyć się białych włókien z polęwiczek kurczaka?
Do oddzielenia włókien od mięsa kurczaka przyda się widelec. Bierzemy widelec do ręki i oddzielamy włókna. Łapiemy za włókno i przeciągamy wzdłuż włókna widelcem . Włókno musi się znaleźć między ząbkami widelca.
Ciągniemy za ścięgno i jednocześnie stawiamy opór widelcem. To bardzo skuteczny sposób na pozbycie się włókien z polędwiczek. Wszystko dokładnie widać na zamieszczonym filmiku. W ten sposób bardzo szybko się ich pozbędziesz i możesz już przygotowywać dalej mięso do spożycia.
Polędwiczki z kurczaka- dobrze je przygotuj
Delikatne polędwiczki z kurczaka dostarczają nam wiele kulinarnych możliwości. Ważne, by mięso było soczyste, dobrze doprawione i wcześniej odpowiednio oczyszczone. Dzięki sposobowi pokazanemu na filmiku nie musisz już wykrawać niechcianych części.
Sposób jest błyskawiczny, prosty i niezwykle skuteczny. Nie powoduje nieporządku w kuchni. Z piersi kurczaka możesz przygotować wiele dań obiadowych i sałatek. Pisaliśmy o piersi z kurczaka z piekarnika. Radziliśmy też, co zrobić, by pierś z kurczaka była bardziej soczysta.