Smakosze.pl

canva/Africa images

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

7 Lutego 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Soczysty kurczak skusi niejednego smakosza. Usmażenie pysznego drobiu nie będzie trudne, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso. Prosty patent szefów kuchni polegający na oprószeniu go solą i odstawieniu do lodówki na godzinę, sprawi, że soki pozostaną wewnątrz kotleta. Spróbujecie?

Odpowiednie solenie produktów w wielu przypadkach jest kluczowe. Choć mięsa na rosół nie wolno oprószać przyprawą przed jego ugotowaniem, pierś z kurczaka, którą chcemy usmażyć, należy tak potraktować. Sól zamknie pory i tym samym zapobiegnie utracie wilgoci. Wystarczy godzina takiego marynowania, by uzyskać soczystego kurczaka o pięknej złocistej barwie.

Przepis na soczystego kurczaka bez panierki

Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak usmażyć soczystego kurczaka?

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka. Podwójną pierś rozcinamy na dwie części, a każdą z nich rozcinamy wzdłuż mniej więcej w połowie, uzyskując kotlety o grubości około 2 cm. Oprószamy je z obu stron solą i wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Po tym czasie usuwamy wilgoć z powierzchni mięsa i doprawiamy je ziołami, odrobiną soli oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Smażymy je na średnim ogniu, po 3 minuty na stronę. Odkładamy na talerz i pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie soczystego kurczaka podajemy z ulubioną surówką i kaszą ugotowaną na sypko.

Wskazówka: przyprawy, którymi oprószacie kurczaka, możecie dowolnie modyfikować. Zaproponowana przez nas wersja może też zostać wykonana z dodatkiem mieszanki zioła prowansalskie . Użyjcie 1 łyżki dodatku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na soczystego kurczaka. Szczególnie polecamy pyszne kotlety korsarza . Być może spodoba wam się także pełne smaku mięso z pieca , z cudowną chrupiącą skórką.

<blockquote class="tiktok-embed" cite="https://www.tiktok.com/@coocharz/video/7196199226303433989" data-video-id="7196199226303433989" style="max-width: 605px;min-width: 325px;" > <section> <a target="_blank" title="@coocharz" href="https://www.tiktok.com/@coocharz?refer=embed">@coocharz</a> Nigdy więcej suchego kurczaka 🐥 <a title="coocharz" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/coocharz?refer=embed">#coocharz</a> <a title="kurczak" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/kurczak?refer=embed">#kurczak</a> <a title="jedzenie" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/jedzenie?refer=embed">#jedzenie</a> <a title="przepis" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/przepis?refer=embed">#przepis</a> <a title="dietetyczne" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/dietetyczne?refer=embed">#dietetyczne</a> <a title="zdrowejedzenie" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/zdrowejedzenie?refer=embed">#zdrowejedzenie</a> <a title="prosteprzepisy" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/prosteprzepisy?refer=embed">#prosteprzepisy</a> <a title="gotowanie" target="_blank" href="https://www.tiktok.com/tag/gotowanie?refer=embed">#gotowanie</a> <a target="_blank" title="♬ FRANCHISE (feat. Young Thug &#38; M.I.A.) - Travis Scott" href="https://www.tiktok.com/music/FRANCHISE-feat-Young-Thug-MIA-6876136131637807105?refer=embed">♬ FRANCHISE (feat. Young Thug &#38; M.I.A.) - Travis Scott</a> </section> </blockquote> <script async src="https://www.tiktok.com/embed.js"></script>

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]