Te kotlety biją na głowę schabowe, a nie mają nawet mięsa. Nie uwierzysz z czego są zrobione
Kotlety schabowe wychodzą z mody. Teraz obiad robi się z czegoś zupełnie innego. Zamiast schabu usmaż doskonałe kotlety z boczniaków. W prosty sposób uzyskasz pyszny i lekki posiłek.
Kotlety z boczniaków świetnie sprawdzą się latem
Gdy za oknem gorąco, nikt nie ma ochoty na ciężkie dania. Klasyczne schabowe mogą wówczas nie zdać egzaminu. Koniecznie wypróbuj te rewelacyjne kotlety z boczniaków. Są zdrowsze i bardziej lekkostrawne, niż ich wieprzowy odpowiednik.
Kotlety z boczniaków kryją w sobie pełno składników odżywczych. Gatunek ten został w końcu uznany za grzyby o właściwościach leczniczych. Mają moc witamin i składników mineralnych, a przy tym stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka. Czyni je to rewelacyjnym zamiennikiem dla dań mięsnych.
Przez ten błąd ogórki konserwowe stają się miękkie i pomarszczone. Babcia uświadomiła mi, co robiłam źlePrzepis na pożywne kotlety z boczniaków
Składniki:
- 250 g boczniaków
- koperek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oliwy
- solidna szczypta mielonego czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak usmażyć kotlety z boczniaków?
Jajka do kotletów z boczniaków wbij na talerzyk. Dorzuć do nich łyżkę śmietany. Dodaj do smaku sól oraz pieprz. Oliwę wymieszaj z czosnkiem granulowanym i łyżeczkę takiej mikstury także dołóż do jajek.
½ pęczka koperku opłucz i drobno posiekaj. Dosyp go do jajek razem ze słodką papryką. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw na chwilę na bok.
Grzyby na kotlety z boczniaków starannie oczyść. Każdego z nich delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. Zacznij od łodyżki, która jest najtwardsza i stopniowo przesuwaj się ku górze.
Rozbite na płasko grzyby zanurzaj w miksturze z jajek. Następnie obtaczaj je starannie w bułce tartej. Patelnię do smażenia kotletów z boczniaków rozgrzej i wlej na nią sporą porcję oleju.
Kotlety z boczniaków wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złocisty kolor z obu stron. Kiedy już się zrumienią, zdejmij je z ognia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Badacze nie mają wątpliwości na temat zdrowotnych właściwości boczniaków. Najlepsze klasyczne schabowe wymagają zastosowania tego triku.