Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kotlety biją na głowę schabowe, a nie mają nawet mięsa. Nie uwierzysz z czego są zrobione
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.07.2023 13:01

Te kotlety biją na głowę schabowe, a nie mają nawet mięsa. Nie uwierzysz z czego są zrobione

smażenie kotletów
Materiał YouTube z kanału Gotuj to sam !!!

Kotlety schabowe wychodzą z mody. Teraz obiad robi się z czegoś zupełnie innego. Zamiast schabu usmaż doskonałe kotlety z boczniaków. W prosty sposób uzyskasz pyszny i lekki posiłek.

Kotlety z boczniaków świetnie sprawdzą się latem

Gdy za oknem gorąco, nikt nie ma ochoty na ciężkie dania. Klasyczne schabowe mogą wówczas nie zdać egzaminu. Koniecznie wypróbuj te rewelacyjne kotlety z boczniaków. Są zdrowsze i bardziej lekkostrawne, niż ich wieprzowy odpowiednik.

Kotlety z boczniaków kryją w sobie pełno składników odżywczych. Gatunek ten został w końcu uznany za grzyby o właściwościach leczniczych. Mają moc witamin i składników mineralnych, a przy tym stanowią źródło dobrze przyswajalnego białka. Czyni je to rewelacyjnym zamiennikiem dla dań mięsnych.

Przez ten błąd ogórki konserwowe stają się miękkie i pomarszczone. Babcia uświadomiła mi, co robiłam źle

Przepis na pożywne kotlety z boczniaków

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • koperek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • solidna szczypta mielonego czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Jak usmażyć kotlety z boczniaków?

Jajka do kotletów z boczniaków wbij na talerzyk. Dorzuć do nich łyżkę śmietany. Dodaj do smaku sól oraz pieprz. Oliwę wymieszaj z czosnkiem granulowanym i łyżeczkę takiej mikstury także dołóż do jajek.

½ pęczka koperku opłucz i drobno posiekaj. Dosyp go do jajek razem ze słodką papryką. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw na chwilę na bok.

Grzyby na kotlety z boczniaków starannie oczyść. Każdego z nich delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. Zacznij od łodyżki, która jest najtwardsza i stopniowo przesuwaj się ku górze.

Rozbite na płasko grzyby zanurzaj w miksturze z jajek. Następnie obtaczaj je starannie w bułce tartej. Patelnię do smażenia kotletów z boczniaków rozgrzej i wlej na nią sporą porcję oleju.

Kotlety z boczniaków wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złocisty kolor z obu stron. Kiedy już się zrumienią, zdejmij je z ognia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Badacze nie mają wątpliwości na temat zdrowotnych właściwości boczniaków. Najlepsze klasyczne schabowe wymagają zastosowania tego triku.

boczniaki.png
Canva / jirkaejc