Zalej pierś z kurczaka uwielbianym produktem, a potem włóż do piekarnika. Oto danie jak z restauracji
Pieczona pierś z kurczaka jest smacznym i prostym pomysłem na niedrogi obiad. Zalana jogurtem naturalnym staje się delikatne i soczyste. Takie danie z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Prosty patent na pieczoną pierś z kurczaka
Tani i smaczny obiad, który nie zajmie wiele czasu, a zachwyci rodzinę? Polecamy pieczoną pierś z kurczaka. Sekretne składniki, czyli jogurt naturalny i przyprawy sprawią, że będzie smakować jak z najlepszych restauracji.
Danie doskonale smakuje m.in. z pieczonymi ziemniakami i klasyczną surówką z kapusty pekińskiej. Poniżej zdradzamy, jak je zrobić
Wlej do mizerii zamiast śmietany. Będzie smakować jak ta, którą jadłeś na wakacjach u babciPrzepis na pieczoną pierś z kurczaka w jogurtowej marynacie
Lista składników:
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- ulubiona zioła np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- papryka ostra i słodka
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia piersi z kurczaka
Wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ulubionymi ziołami (mogą być w formie sypkich przypraw) i szczyptą papryki ostrej i słodkiej. Oczyść filety piersi z kurczaka i delikatnie włóż je do jogurtowej marynaty na kilka godzin lub całą noc.
Po ty, czasie wyciągnij mięso z marynaty i ułóż w naczyniu żaroodpornym,. Piecz je w 180 stopniach C przez 40 minut. Smacznego!