Smakosze.pl Porady Weź ząbek czosnku i nakrętkę. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
fot. Anna Zyśk

Weź ząbek czosnku i nakrętkę. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

25 listopada 2024

Ta porada wygląda jak zwykła kuchenna sztuczka, jakich wiele. Jednak, jak się okazuje, wielu kucharzy polega na właśnie takiej metodzie obierania czosnku. Pozwala ona na przerób hurtowych ilości.

Hurtowe obieranie czosnku

Obieranie czosnku nie wydaje się wielkim wyzwaniem. Staje się nim jednak, jeśli do obrania mamy nie trzy, a np. trzydzieści ząbków. Masło czosnkowe na imprezę? Ząbki do ukiszenia dziesięciu słoików ogórków? Z tym sposobem nic prostszego.

Metodą tą podzieliła się z nami Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie . Podobną metodę zachwalają nawet kucharze z azjatyckich restauracji, gdzie na potęgę przerabia się czosnek w mnóstwie potraw.

Chodzisz z takim wózkiem na zakupy, uważaj. Bardzo sobie szkodzisz

Obieranie czosnku nakrętką butelki

Dodajmy, że obieranie czosnku nie jest wcale konieczne. Do wielu potraw, a zwłaszcza do przetworów, możemy wrzucać czosnek w łupinkach. Świetnie jest go w ten sposób upiec np. z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, bo zachowuje więcej smaku i pozostaje dłużej wilgotny, nie przypala się.

Jednak łupina nie nadaje się wciąż do większości zastosowań. Jest niejadalna w tym znaczeniu, że trudno byłoby ją pogryźć, a nawet zblendować. Dlatego też do większości zastosowań potrzebujemy niezawodnej metody szybkiego obierania czosnku. I taki właśnie pokazuje nam Anna Zyśk.

Jak obierać czosnek

Krok 1 . Czosnek dzielimy na ząbki i zalewamy zimną wodą.

zalewanie czosnku
fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Po 10 minutach próbujemy go obrać. Większość łupin powinna odejść bez większej pomocy.

zdejmowanie łupiny
fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Zdejmując pozostałe łupiny, pomagamy sobie zakrętką od butelki.

obieranie czosnku
fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Oto obrany czosnek!

obrany czosnek
fot. Anna Zyśk
Biedronka tnie ceny masła jak szalona. Tak tanio będzie tylko przez chwilę
Prawie każdy Polak źle otwiera puszki. Dlatego marnują tak dużo jedzenia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy