Wielka Brytania chce zakazać gotowania homarów żywcem
W Wielkiej Brytanii podjęto prace nad wzmocnieniem ustaw wobec dobrostanu skorupiaków i mięczaków. Nowy projekt przewiduje zakazanie gotowania homarów żywcem. Tak przygotowywane skorupiaki są tradycyjną formą gotowania, jednak cierpienie, jakie się im zadaje, nie jest warte przyjemności.
Homary stanowią luksusowe jedzenie, które dla wielu ludzi jest synonimem prestiżu i dobrze wydanych pieniędzy na obiad. Wiele problemów sprawia jednak metoda ich gotowania.
Obrońcy praw zwierząt już od wielu lat wskazują na bestialstwo, jakiego dopuszczają się kucharze wrzucający żywe skorupiaki do wrzątku. Już niedługo w Wielkiej Brytanii może się to zmienić.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Homary nie będą gotowane żywcem?
Ministrowie brytyjscy postanowili zając się tematem dobrostanu mięczaków i skorupiaków, które w wielu krajach świata są mocno pomijane. Rządzący chcą bowiem zaostrzyć obecne prawo.
W Wielkiej Brytanii homary są popularnym daniem, które jada się w najróżniejszych miejscach. Niestety gotowanie tych zwierząt żywcem we wrzątku jest wyjątkowo okrutne, co nie podoba się wielu ludziom.
Z tego powodu Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynaryjne proponuje obowiązkowe ogłuszanie homarów przed ich zabiciem i ugotowaniem. W taki sposób znacznie ogranicza się zadawane cierpienie.
Gotowanie żywych homarów w Austrii, Nowej Zelandii i Szwajcarii jest nielegalne
Wyspy nie byłyby pierwszym krajem, który miałby zakaz gotowania homarów żywcem. Do tego grona należą już Austria, Nowa Zelandia oraz Szwajcaria . Obecnie prowadzone są konsultacje z przedstawicielami brytyjskiej gastronomii.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Według artykułu zamieszczonego w czasopiśmie Science, czas potrzebny na zabicie homara poprzez ugotowanie żywcem, niekiedy szacowany jest nawet na 15 minut. A więc tyle minut spędzają żywe, czujące zwierzęta we wrzątku, zanim przestaną odczuwać ból.
Źródło: canva.com/Kuvona, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: pysznosci.pl