Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym. Po prostu idealna
canva/marmo81

Wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym. Po prostu idealna

30 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się co podać na świąteczne śniadanie? Może będzie to wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym? Jest po prostu idealna, więc z pewnością zachwyci całą rodzinę. Aby ją przygotować, trzeba tylko wymieszać cztery proste składniki, zalać nimi kiełbasę i wstawić całość do piekarnika.

Jak Wielkanoc, to biała kiełbasa. Może być serwowana w żurku lub pieczona, jak kto lubi. Jeśli jednak macie wątpliwości co do kiełbasy pieczonej, to z pewnością przekonacie się do niej, gdy upieczecie ją w smakowitej mieszance.

Wystarczy połączyć musztardę, miód, masło i kmin rzymski i powstałą miksturą zalać białą kiełbasę. Po upieczeniu kiełbasa będzie miała wyrazisty smak i zachwyci wszystkich swoją soczystością.

Wielkanocna biała kiełbasa w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 6 kawałków białej, surowej kiełbasy

  • 2 cebule

  • 1 łyżka musztardy łagodnej

  • 1 łyżka musztardy ostrzejszej

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka stopionego masła

  • mielony kmin rzymski

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie pieczonej kiełbasy

Surową białą kiełbasę włóż do gorącej wody i odstaw ją na 5 minut. Po tym czasie wyjmij ją z wody i płytko ponacinaj z jednej strony.

Cebule obierz, pokrój w piórka. Brytfannę wysmaruj olejem, wsyp do niej cebulę. Na cebuli ułóż kiełbaski.

Obie musztardy wymieszaj z miodem, masłem i dużą szczyptą kminu rzymskiego. Powstałą mieszanką polej kiełbasę.

Naczynie z kiełbasą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz kiełbasę ok. 40 minut.

Wskazówka:

W podobny sposób możesz przygotować kiełbasę parzoną. Ta jednak nie wymaga uprzedniego parzenia w wodzie.

Po więcej przepisów na białą kiełbasę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym , a także dowiesz się, jak zrobić domową białą kiełbasę .

mieszanka do kiełbasy
mieszanka do kiełbasy

Źródło zdjęcia: canva/vanillaechoes

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie, haps Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy