Biała kiełbasa według receptury Magdy Gessler. Niepowtarzalny, domowy smak na Wielkanoc
Biała kiełbasa jest jednym z tradycyjnych produktów goszczących na wielkanocnych stołach. Magda Gessler zdradziła swój niezawodny przepis na ten wyjątkowy specjał. Zaopatrzcie się w niezbędne składniki i przygotujcie go samodzielnie, a goście będą zachwyceni. Tak pysznej kiełbasy jeszcze nie jedliście, jej sekretem jest nietypowy dobór mięs: podgardla,
Bez białej kiełbasy nie powstanie dobry tradycyjny żur. Podpowiadaliśmy wam już jak wybrać odpowiedni produkt w sklepie. Tym razem prezentujemy wam sprawdzoną recepturę Magdy Gessler, z którą bez problemu przyrządzicie ten wielkanocny klasyk w domowym zaciszu. Warto spróbować — efekt was zachwyci.
Przepis na białą kiełbasę według Magdy Gessler
Składniki:
mięso w proporcjach: 1/4 podgardla, 1/4 karkówki, 1/2 cielęciny
odrobina wołowiny
namoczone jelita do uformowania kiełbas
majeranek
świeży czosnek
wywar z nóżek
ziele angielskie sproszkowane
świeżo zmielona sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy i mielimy w maszynce. Podgardle i wołowinę przygotowujemy, korzystając z sitka o drobnych oczkach. Do karkówki używamy sita o średnich, a do cielęciny o większych otworach.
Do zmielonej masy dodajemy sól, pieprz oraz rozgnieciony w prasce czosnek. Wyrabiamy ją ręcznie, stopniowo wlewając wywar z nóżek. Dodajemy tylko tyle, ile masa będzie w stanie wchłonąć.
Gdy mięso stanie się sprężyste, masa na kiełbasy będzie gotowa. Doprawiamy ją majerankiem i wypełniamy nią jelita. Skręcamy kiełbaski i parzymy je w gorącym wywarze.
Podajemy lub przyrządzamy z nich inne dania. Magda Gessler proponuje zaserwowanie kiełbas z sosem chrzanowym i świeżą kalarepą. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler
Sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda
Źródło: "Wielkanoc ze smakiem" — poradnik Magdy Gessler