Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna galaretka z kurczaka w kształcie jajka. Prosto i smacznie
canva/elenahramovaphotos

Wielkanocna galaretka z kurczaka w kształcie jajka. Prosto i smacznie

4 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego mnóstwo Polaków zaczyna przygotowania do świętowania. Z tego powodu dzisiaj postanowiliśmy pokazać jak zrobić galaretki z kurczaka w kształcie jajka. Ich wyjątkowy wygląd idealnie wpisuje się w wielkanocną atmosferę i jeszcze lepiej smakuje.

Galaretka z kurczaka w kształcie jajka jest w wielu domach coroczną tradycją, pojawiającą się na stołach w czasie Wielkanocy. Takiego rodzaju danie wywoła silne zaskoczenie u osób, które zobaczą je po raz pierwszy.

Aby móc uzyskać galaretkę w kształcie jajek, konieczne są skorupki po jajkach. Dlatego następnym razem, gdy będziesz przygotowywał coś z jajek, postaraj się rozbić bez zbytniego uszkadzania skorupek.

Przepis na galaretki z kurczaka w kształcie jajka

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka

  • 1 włoszczyzny

  • 1 cebula

  • 4 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 100 g kukurydzy z puszki

  • 1 papryka

  • 100 g groszku z puszki

  • 10 skorupek po jajkach

  • pęczek koperku

  • 3 łyżki żelatyny

  • pęczek pietruszki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wrzucenia do garnka udek z kurczaka, obranych i umytych warzyw z włoszczyzny, cebuli, liści laurowy, ziela angielskiego, świeżo mielonego czarnego pieprzu i soli. Zalej je wodą i gotuj przez 1 godzinę.

Na koniec wyłów marchewkę i mięso, resztę odcedź przez sitko. Marchewkę pokrój w małą kostkę, kurczaka rozdrobnij. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Do gorącego wywaru dodaj żelatynę i rozpuść ją. W skorupkach zrób nieduży otwór na górze. Sparz je wrzątkiem, ułóż w nich wszystkie składniki i zalej ostudzonym wywarem. Wstaw całość do lodówki na całą noc. Następnego dnia galaretki będą gotowe. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst pokazuje sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z kuchni po smażeniu ryby.

Galaretka w kształcie jajka

Źródło zdjęcia: canva/Anna Skvortsova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy