Wielkanocna sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Idealna na święta
Oto wielkanocna sałatka jarzynowa według siostry Anastazji. Jest idealna na święta, a jej sekretem są dwa nieoczywiste produkty. Jednym z nich jest szynka, która na tę okazję pasuje doskonale, drugim ogórki konserwowe, które zaostrzają smak potrawy. Poznajcie dokładną recepturę siostry i skuście się na przyrządzenie nowej sałatki jarzynowej. Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez sałatki jarzynowej. Ona jest zawsze i, mimo że taka oklepana, za każdym razem znajduje wielu amatorów. Siostra Anastazja jednak nieco odmienia jej smak, wzbogacając ją o szynkę, która doskonale komponuje się z konserwowym ogórkiem. Skorzystajcie z jej przepisu.
Wielkanocna sałatka jarzynowa siostry Anastazji
Składniki:
-
2 marchewki
-
3-4 ziemniaki
-
4 jajka ugotowane na twardo
-
1 cebulka
-
3 ogórki konserwowe
-
25 dag szynki w kawałki
-
1 puszka groszku konserwowego
-
sok z cytryny
-
sól, pieprz
-
4-5 łyżek majonezu
-
1 łyżka ostrej musztardy
Przygotowanie sałatki jarzynowej
Marchewki i ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj. Wystudź, obierz ze skórki, pokrój w niedużą kostkę.
Jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. W kostkę pokrój też ogórki i szynkę.
Wszystkie rozdrobnione składniki sałatki umieść w salaterce. Dodaj odsączony groszek konserwowy, wymieszaj.
Sałatkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj do niej majonez i musztardę, wymieszaj.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na sałatkę jarzynową z warzyw z rosołu . Poznaj też recepturę na dietetyczny majonez .
Źródło zdjęcia: canva/Jiri Hera
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker