Smakosze.pl Przepisy Wielkanocna sałatka z buraków i imbiru. Intensywna i aromatyczna
canva/HandmadePictures, Getty Images

Wielkanocna sałatka z buraków i imbiru. Intensywna i aromatyczna

28 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Oto wielkanocna sałatka z buraków i imbiru. Jest intensywna w smaku i bardzo aromatyczna, a na dodatek prosta do przygotowania. Buraki wystarczy tylko zetrzeć i wymieszać z pikantnym imbirem. Taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do świątecznych dań obiadowych, a nawet do zimnych wędlin.

Na Wielkanocnych stołach nie może zabraknąć sałatek. Z pewnością tradycyjnej jarzynowej, a także sałatki z nowalijkami. Jednak jeśli myślicie o sałatce, którą możecie też podać do obiadu, to ta z buraka będzie idealna. Zwłaszcza że ma dodatki zaostrzające smak i pobudzające apetyt.

Wielkanocna sałatka z buraków i imbiru

Składniki:

  • 4 czerwone buraki

  • 1 czerwona cebula

  • 1-2 łyżki oleju

  • garść suszonych śliwek

  • 2 cm świeżego imbiru

  • sok z cytryny do smaku

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie sałatki z buraków

Buraki wyszoruj, opłucz, ugotuj. Wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją na patelni z olejem.

Buraki i cebulę umieść w salaterce. Dodaj pokrojone śliwki i starty na małych oczkach imbir.

Sałatkę wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny i miodem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, do sałatki możesz też dodać starte jabłko i 1-2 posiekane ząbki czosnku. Sałatka będzie bardziej soczysta i wyraźniejsza w smaku.

  • Do doprawienia sałatki z buraków warto użyć zmielonych goździków i cynamonu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sałatkę z buraków i fety , a także recepturę na sałatkę z buraków i kiszonych ogórków .

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/TeQui0

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet, ammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy