Puszysta babka wielkanocna Ani Lewandowskiej. Prosta i zdrowa
Oto puszysta babka wielkanocna Ani Lewandowskiej. Jest prosta i zdrowa i zawiera jeden nieoczywisty składnik, czyli cukinię. Przygotuj tę babkę na święta, a nie pożałujesz. Ten słodki rarytas jest nie tylko pyszny, ale też cenny pod względem wartości odżywczej.
Ciasta należą do słodkości i w sumie mało kto oczekuje od nich wartości zdrowotnych. Jednak czemu nie? Czy nie lepiej zjeść coś smacznego, a przy tym wartościowego? Taką właśnie babkę proponuje Anna Lewandowska, która jak mało kto potrafi dbać o linię. Warto więc ją naśladować.
Puszysta babka wielkanocna Ani Lewandowskiej
Składniki:
2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 1 jajko
4 łyżki gorącej wody
1 szklanka mąki jaglanej
5 łyżek cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki oleju kokosowego
skórka otarta z cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
200 g startej cukinii
garść rodzynek
1 tabliczka czekolady
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie babki wielkanocnej
Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut, by napęczniało. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i solą.
Olej kokosowy połącz ze skórką i sokiem z cytryny, a także ze startą na dużych oczkach cukinią.
Mokre składniki dodaj do suchych, wymieszaj z siemieniem lnianym. Całość zblenduj, połącz z rodzynkami.
Formę na babkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto. Piecz godzinę w 180 st. C.
Po upieczeniu babkę wystudź, wyjmij z formy. Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej, posmaruj nią babkę.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na świąteczne babki. Poznaj recepturę na babkę bananową, a także na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy.
Źródło zdjęcia: canva/MelanieMaier
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: hpba, aniagotuje