Smakosze.pl Przepisy Wielkanocny biały barszcz bez zakwasu. Prosty przepis na świąteczną zupę
canva/MKielbievsky

Wielkanocny biały barszcz bez zakwasu. Prosty przepis na świąteczną zupę

16 kwietnia 2022

Barszcz biały czasami trafia na świąteczny stół zamiast żurku. Zupę tę tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie, lecz jeśli skorzystamy z odpowiednich przypraw, jego użycie nie będzie konieczne. Prosta receptura pozwoli wam przygotować pyszne danie jeszcze przed Wielkanocą. Spróbujecie?

Barszcz biały można przyrządzić bez mięsa . Nie wszyscy jednak wyobrażają sobie, by mogło w nim zabraknąć głębi mięsnego bulionu czy smaku gotowanej białej kiełbasy . Nowy przepis zawiera oba te elementy i nie wymaga zastosowania zakwasu. Pomoże więc w szybkim przygotowaniu tradycyjnej zupy. Skusicie się?

Przepis na aromatyczny barszcz biały bez zakwasu

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody

  • 4 surowe białe kiełbasy

  • 1-2 wołowe kości lub 300 g żeberek

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskie

  • 1 łyżka majeranku

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka mąki

  • sok z połowy cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ugotowane na twardo jajka do podania

Przygotowanie:

Wołowinę umieszczamy w dużym garnku i zalewamy ją wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut, zbierając szumy. Następnie dodajemy białą kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Gotujemy przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę. Wsypujemy majeranek i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę podgrzewamy.

Mąkę łączymy ze śmietaną. Do mieszanki wlewamy trochę gorącego wywaru, intensywnie ją mieszając , by nie powstały grudki. Całość przenosimy do garnka i mieszamy.

Zupę gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z białą kiełbasą i jajkami. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli nie macie pod ręką wołowego mięsa rosołowego, możecie wykorzystać również kości schabowe, wieprzowe żeberka, a nawet kawałki drobiu takie jak skrzydełka czy udka.

Barszcz biały bez kiełbasy nie każdemu będzie smakował
Barszcz biały bez kiełbasy nie każdemu będzie smakował

Źródło zdjęcia: canva/kivoart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarnesos

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy