Smakosze.pl
Najszybszy majonez bez jajek

canva/YelenaYemchuk

Najszybszy majonez bez jajek. Wystarczy 5 minut i gotowe

16 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Majonez jest jednym z produktów, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Najlepszy będzie domowy, przygotowany niemal błyskawicznie. Z przepisu, który wam proponujemy, wyjdzie dosłownie 5 minut. Nie będziecie potrzebowali ani jednego jajka, więc sprawdzi się też wtedy, gdy okaże się, że tego produktu w waszej lodówce zabrakło. Sprawdźcie koniecznie.

Majonez zazwyczaj przygotowuje się z jajek. Coraz częściej jednak popularne stają się specjały roślinne i na wielu stołach wielkanocnych z pewnością zagości bezjajeczny specjał przyrządzony z aquafaby.

Wielkanocny stół

Jak poradzić sobie ze świątecznym przejedzeniem? Garść przydatnych porad

CZYTAJ DALEJ

Dla tych z was, którzy po jaja sięgnąć nie chcą lub nie mogą, a jednocześnie wolą przyrządzić majonez ze znanych produktów, mamy recepturę opartą na mleku. Delikatny specjał wyjdzie niemalże tak kremowy, jak klasyczny, a smak zachwyci największych sceptyków. Spróbujecie?

Przepis na doskonały majonez bez jajek

Składniki:

  • 125 ml mleka

  • 375 ml oleju rzepakowego

  • 1-2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki octu

  • pół łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Do wysokiego blendera wlewamy mleko. Dodajemy ocet, cukier puder oraz sól. Sprawnie łączymy składniki, a następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas kontynuując mieszanie.

Ważne, by wykonywać ruchy góra-dół, które sprawią, że majonez się „ubije". Gdy już cały olej zostanie dodany, doprawiamy specjał musztardą pieprzem, jeśli go używamy. Przechowujemy w lodówce. Majonez będzie zdatny do spożycia przez kilka dni.

Wskazówka: jeśli spodziewacie się gości, którzy nie spożywają nabiału, zastąpcie mleko napojem sojowym. Uzyskacie równie dobry i smaczny majonez wegański.

Przygotowanie majonezu może być naprawdę szybkie

Przygotowanie majonezu może być naprawdę szybkie

Źródło zdjęcia: canva/kuppa_rock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >