Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku

Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku

Galaretka z kurczakiem
canva/karma_pema

Galaretka drobiowa jest rarytasem, po który wielu smakoszy chętnie sięga. Jej przyrządzenie nie będzie wymagało używania żelatyny, jeśli dodamy kurze łapki. Specjał nada galaretce odpowiedniej konsystencji i sprawi, że jej smak będzie jeszcze głębszy. Koniecznie sprawdźcie tę recepturę.

Galaretki mięsne zagoszczą na wielu stołach podczas Wielkanocy. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić ten specjał w kształcie jaj i podpowiadaliśmy co zrobić, aby były klarowne. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na przygotowanie go bez dodatku żelatyny. Dodajcie kurze nóżki i przekonajcie się sami, jak wpłyną na konsystencję dania.

Przepis na wyborne galaretki drobiowe

Z podanych produktów przygotujecie 5-6 małych galaretek.

Składniki:

  • 400 g oczyszczonych kurzych nóżek

  • 600 g skrzydełek razem z lotkami

  • 5 cm kawałek białej części pora

  • 1 średnia marchewka

  • pół większej pietruszki

  • mały kawałek selera

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • majeranek, sól i pieprz w ilości do smaku

  • groszek oraz kukurydza z puszki

  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Oczyszczone nóżki i skrzydełka umieszczamy w garnku. Dodajemy pora, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy około 1,5 litra zimnej wody — tyle, by mięso było przykryte płynem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 60-90 minut na niewielkim ogniu.

Skrzydełka wyjmujemy z bulionu, a do garnka wkładamy obrane warzywa. Gotujemy jeszcze przez 45-60 minut. W tym czasie wywar powinien zredukować się mniej więcej o połowę. Pod koniec gotowania usuwamy nóżki kurze i doprawiamy płyn.

Mięso ze skrzydełek oddzielamy od skóry i kości. Umieszczamy je w salaterkach wraz z pozostałymi dodatkami, czyli pokrojoną marchewką, groszkiem, kukurydzą i jajkami na twardo.

Całość zalewamy przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, będzie gotowy do podania. Galaretki drobiowe najlepiej smakują serwowane z octem winnym lub sokiem z cytryny.

Sok z cytryny podkreśli smak galaretki drobiowej
Sok z cytryny podkreśli smak galaretki drobiowej

Źródło zdjęcia: canva/Larisa Davydova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: filozofiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram