Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Galaretka drobiowa jest rarytasem, po który wielu smakoszy chętnie sięga. Jej przyrządzenie nie będzie wymagało używania żelatyny, jeśli dodamy kurze łapki. Specjał nada galaretce odpowiedniej konsystencji i sprawi, że jej smak będzie jeszcze głębszy. Koniecznie sprawdźcie tę recepturę.
Galaretki mięsne zagoszczą na wielu stołach podczas Wielkanocy. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić ten specjał w kształcie jaj i podpowiadaliśmy co zrobić, aby były klarowne. Tym razem wracamy z niezawodnym patentem na przygotowanie go bez dodatku żelatyny. Dodajcie kurze nóżki i przekonajcie się sami, jak wpłyną na konsystencję dania.
Przepis na wyborne galaretki drobiowe
Z podanych produktów przygotujecie 5-6 małych galaretek.
Składniki:
400 g oczyszczonych kurzych nóżek
600 g skrzydełek razem z lotkami
5 cm kawałek białej części pora
1 średnia marchewka
pół większej pietruszki
mały kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
majeranek, sól i pieprz w ilości do smaku
groszek oraz kukurydza z puszki
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Oczyszczone nóżki i skrzydełka umieszczamy w garnku. Dodajemy pora, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy około 1,5 litra zimnej wody — tyle, by mięso było przykryte płynem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 60-90 minut na niewielkim ogniu.
Skrzydełka wyjmujemy z bulionu, a do garnka wkładamy obrane warzywa. Gotujemy jeszcze przez 45-60 minut. W tym czasie wywar powinien zredukować się mniej więcej o połowę. Pod koniec gotowania usuwamy nóżki kurze i doprawiamy płyn.
Mięso ze skrzydełek oddzielamy od skóry i kości. Umieszczamy je w salaterkach wraz z pozostałymi dodatkami, czyli pokrojoną marchewką, groszkiem, kukurydzą i jajkami na twardo.
Całość zalewamy przestudzonym wywarem i wstawiamy do lodówki. Gdy stężeje, będzie gotowy do podania. Galaretki drobiowe najlepiej smakują serwowane z octem winnym lub sokiem z cytryny.
Źródło zdjęcia: canva/Larisa Davydova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
Jak uratować zbyt gorzki chrzan? Nie wpadaj w panikę, jest prosty sposób
Źródło: filozofiasmaku