Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera są świetnym pomysłem na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Jarskie kulki z popularnych warzyw i twarogu w środku są delikatne i bardzo aromatyczne. Z zewnątrz natomiast mają chrupiącą skórkę. Klopsy podajmy z ulubionym sosem, a będą przepyszne.
Zimne nóżki, parowce, czy pyry z gzikiem to przykłady dań z Wielkopolski, które wszyscy doskonale znamy i z pewnością nie raz jedliśmy. Nie wszyscy jednak kojarzą klopsy z kartofli i sera, które również są tradycyjnym, wielkopolskim daniem. Wegetariańskie kulki obtoczone w mące i smażone na oleju są przepyszne i każdy powinien ich spróbować.
Wielkopolskie, jarskie klopsy podaje się zwykle z sosem pomidorowym, szczawiowym lub z leśnych grzybów. Polecam również sos chrzanowy i koperkowy. Klopsy z kartofli i sera doprawione solą, pieprzem i szczypiorkiem są o wiele smaczniejsze i lżejsze od mięsnej wersji potrawy.
Klopsy możemy zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia. W ten sposób maksymalnie wykorzystamy produkty spożywcze z naszej kuchni i nic nie wyrzucimy. Do przygotowania klopsów najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne, typu C o wysokiej zawartości skrobi. Zbyt wodniste ziemniaki zepsują nam danie.
Tradycyjne klopsy z ziemniaków i sera, biją na głowę mięsne kulki
Składniki:
-
50 dag ugotowanych ziemniaków
-
50 dag twarogu półtłustego
-
2 jajka
-
garść posiekanego szczypiorku
-
sól, pieprz do smaku
-
mąka pszenna do obtoczenia
-
olej do smażenia
Jak zrobić wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera?
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, odparuj i odstaw, żeby przestygły. Następnie przeciśnij je przez praskę, a ser zmiel w maszynce do mięsa. Ser i ziemniaki przełóż do jednej miski, wymieszaj.
Masę dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Wbij jajka, wymieszaj i uformuj z masy niewielkie kule. Klopsy obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju,
Przygotuj również dziadowskie krokiety z kapustą. Krokiety bez zawijania zrobisz błyskawicznie. Na obiad sprawdzą się także kluski ziemniaczane . Podaj je z cebulką i masłem, będą przepyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Właściwy wybór opłaci się dla smaku i zdrowia
-
Strzelczyk robi domową konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał
-
Jesienne racuchy z dyni. Kultowe placki w pysznej sezonowej odsłonie
Źródło: Zbigniew Przybylak "Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska, czyli od poliwek i golców po okrasy i pierniki", wyd. Zysk i S-ka Wydawnictwo