Strzelczyk robi domową konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał
Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na domową konserwę turystyczną. Przetwory w słoikach smakują lepiej niż oryginał. Mięsna konserwa doprawiona czosnkiem i suszonym majerankiem jest świetnym dodatkiem do pieczywa.
Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA możemy znaleźć wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Tomasz Strzelczyk, uczestnik popularnego programu Master Chef, przygotowuje proste i pełne smaku dania dla każdego. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.
Tomasz Strzelczyk konserwę turystyczną przyrządza z karkówki, golonki i skóry. Dzięki trzem rodzajom mięsa wieprzowego, przetwory w słoikach będą soczyste i smaczne. Strzelczyk gotowanie konserwy dzieli na dwa etapy. Na początku piecze przez godzinę w 165 stopniach C, następnie zmniejsza temperaturę do 130 i piecze kolejne dwie godziny.
Przed przygotowywaniem konserwy turystycznej musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. W przeciwnym razie konserwa szybko się zepsuje. Po upieczeniu i ostygnięciu, na mielonce wytrąci się tłuszcz, konserwa będzie pysznym smarowidłem do pieczywa.
Konserwa turystyczna przepis Tomasza Strzelczyka, smakuje lepiej niż oryginał
Składniki:
2 kg karkówki
1 kg golonki
100 g skóry
4 ząbki czosnku
łyżka gorczycy
2 łyżki majeranku suszonego
łyżka pieprzu
30 g soli
10 g peklosoli
120 ml zimnej wody
Jak zrobić domową konserwę turystyczną?
Karkówkę i golonkę pokrój na małe kawałki, żeby zmieściło się w maszynce do mielenia. Skórę włóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj kilka minut, żeby była delikatniejsza. Golonkę, karkówkę i skórę zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do większej miski.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek, sól, sól do peklowania, pieprz, wlej 120 ml zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Przygotowaną masę przełóż do umytych i wyparzonych słoików.
Słoiki połóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i ustaw temperaturę 165 stopni, piecz około godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C, piecz 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim blachę ze słoikami, żeby powoli ostygły.
Przygotuj również domowy smalec z dodatkiem mleka i pastę z wątróbki drobiowej, będą świetnym dodatkiem do pieczywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wątróbkę jadasz zawsze z jabłkiem? Inny owoc pasuje do niej 100 razy lepiej
Dlaczego zawsze należy usunąć liście laurowe z potraw? Jest arcyważny powód
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube