Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk robi domową konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.10.2022 23:02

Strzelczyk robi domową konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał

Strzelczyk robi domowa konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na domową konserwę turystyczną. Przetwory w słoikach smakują lepiej niż oryginał. Mięsna konserwa doprawiona czosnkiem i suszonym majerankiem jest świetnym dodatkiem do pieczywa.

Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA możemy znaleźć wiele ciekawych inspiracji kulinarnych. Tomasz Strzelczyk, uczestnik popularnego programu Master Chef, przygotowuje proste i pełne smaku dania dla każdego. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule.

Tomasz Strzelczyk konserwę turystyczną przyrządza z karkówki, golonki i skóry. Dzięki trzem rodzajom mięsa wieprzowego, przetwory w słoikach będą soczyste i smaczne. Strzelczyk gotowanie konserwy dzieli na dwa etapy. Na początku piecze przez godzinę w 165 stopniach C, następnie zmniejsza temperaturę do 130 i piecze kolejne dwie godziny.

Przed przygotowywaniem konserwy turystycznej musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. W przeciwnym razie konserwa szybko się zepsuje. Po upieczeniu i ostygnięciu, na mielonce wytrąci się tłuszcz, konserwa będzie pysznym smarowidłem do pieczywa.

Konserwa turystyczna przepis Tomasza Strzelczyka, smakuje lepiej niż oryginał

Składniki:

  • 2 kg karkówki

  • 1 kg golonki

  • 100 g skóry

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka gorczycy

  • 2 łyżki majeranku suszonego

  • łyżka pieprzu

  • 30 g soli

  • 10 g peklosoli

  • 120 ml zimnej wody

Jak zrobić domową konserwę turystyczną?

Karkówkę i golonkę pokrój na małe kawałki, żeby zmieściło się w maszynce do mielenia. Skórę włóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj kilka minut, żeby była delikatniejsza. Golonkę, karkówkę i skórę zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do większej miski.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek, sól, sól do peklowania, pieprz, wlej 120 ml zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Przygotowaną masę przełóż do umytych i wyparzonych słoików.

Słoiki połóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i ustaw temperaturę 165 stopni, piecz około godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C, piecz 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim blachę ze słoikami, żeby powoli ostygły.

Przygotuj również domowy smalec z dodatkiem mleka i pastę z wątróbki drobiowej, będą świetnym dodatkiem do pieczywa.

Suszony majeranek
canva/ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube