Smakosze.pl Przepisy Wigilijne pierogi bez gotowania, pyszna odmiana
canva/Taratorki, Getty Images

Wigilijne pierogi bez gotowania, pyszna odmiana

11 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jesteśmy przyzwyczajeni, że pierogi przed zjedzeniem gotuje się w lekko osolonej wrzącej wodzie. Istnieje jednak zupełnie inny sposób, który całkowicie rezygnuje z użycia wrzątku - zamiast niej pierogi są pieczone. Dzięki temu ich skórka jest chrupiąca i puszysta, a farsz zachowuje ogromną ilość smaku oraz wilgoci.

Pieczone pierogi znacznie łatwiej przygotować w porównaniu do klasycznych, ponieważ ryzyko rozklejenia się ciasta jest zminimalizowane. Co więcej, można zamrozić je i upiec bezpośrednio przed obiadem, co ułatwia planowanie posiłków, szczególnie w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Pieczone pierogi wyróżniają się wyjątkową chrupkością i pięknym złotobrązowym kolorem uzyskiwanym dzięki pieczeniu. Do farszu można dodać takie same składniki, jak do zwykłych pierogów, lecz dzisiaj zajmiemy się wersją z kapustą i grzybami.

Przepis na pieczone pierogi

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 150 g masła zimnego

  • szczypta kurkumy

  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki cukru

  • farsz z kapusty i grzybów

Zacznij od przesiania mąki wraz z kurkumą do dużej miski. Wsyp do niej sól oraz cukier, a także dodaj zimne masło. Posiekaj całość nożem, aż powstaną grudki z mąki i masła. Wlej śmietanę i dodaj do ciasta żółtka.

Po wyrobieniu ciasta na elastyczną masę zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie i wycinaj z niego grube (grubsze niż do gotowanych pierogów) kółka. Nakładaj na nie farsz i klej pierogi.

Na blaszce połóż papier do pieczenia i układaj na nim pierogi w taki sposób, aby miejsce sklejenia skierowane było do góry. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz pierogi przez około 15 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na cudowny rozgrzewający krupnik.

Pieczone pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Juan Cristobal Ramos, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: chillibite

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy